Cazuri care umplu arhivele Politiei brailene, cu sanse mici de a mai fi rezolvate vreodata: sapte baieti si o fata au disparut cu ani in urma, iar familiile acestora inca mai spera ca acestia sunt in viata. Despre unii dintre copii, familiile lor nu mai stiu nimic de 10 ani.

Familia Podaru si-a pierdut ambii copii. Dupa ce unul din baieti a disparut, s-a dus si cel de-al doilea baiat. Oamenii sunt de ani de zile in doliu si, chiar daca de la disparitia lui Leonard au trecut 10 ani, ei continua sa-l caute si sa spere ca e in viata.
AMANDOI. Avea 16 ani cand a disparut. ""S-a dus la scoala si nu s-a mai intors. A fost vazut ultima oara de mai multi prieteni pe malul Dunarii la plaja, iar dupa mai multe ore, parintii i-au gasit hainele in locul in care se scaldase"", e notat in dosarul lui din arhivele Politiei. Parintii baiatului ii contrazic pe politisti: ""A disparut la 29 iunie 1997. Pe la ora 11:00 a fost la piata, dupa care a spus ca se duce pana la apartament (aveam inca o locuinta) si nu s-a mai intors"", ne-a spus mama, Norica Podaru.
Tatal, Ion Podaru, l-a cautat ani de zile pe baiat. ""Aflasem, intr-adevar, ca ar fi fost vazut pe malul Dunarii. Un fost coleg al lui mi-a spus ca l-ar fi vazut intr-un grup de tineri. Era imbracat cu un tricou si o pereche de bermude. Dar n-am gasit nici o haina. L-am cautat si prin Insula Mare a Brailei, prin toata padurea de pe malul Dunarii. Si acum, incoace, am cautat. Timp de multi ani, fiindca am apelat la o clarvazatoare care ne-a zis ca Leonard traieste, ca l-a vazut cu barba. Ca a fost lovit la cap si ca si-a pierdut memoria. Eu cred si acum ca-i viu."" Politistii i-au chemat pe sotii Podaru sa vada mai multe cadavre gasite pe Dunare. N-au recunoscut nici unul. ""Am vazut cadavre in putrefactie, pline cu viermi... Ce sa recunosti?!"" Au cumparat un loc de veci in Braila. ""S-a intamplat cu celalalt baiat, cu Cornel, a murit la 25 de ani"", plange Ion Podaru. Fratele lui Leonard a murit acum un an, rapus de o tumoare. S-a stins in doar cateva saptamani...
FARA URMA. Florinel Balas avea 11 ani si a disparut in iulie 1997. Mama lui, Daniela Balas, a refacut de sute de ori traseul parcurs in acea zi de baiat. ""Era ora 4 dupa-amiaza, iar el si fratele lui mai mare au plecat de la socrii mei inspre casa, sa manance. La un moment dat, Florinel a luat-o inainte, spunand ca ii este foame rau. Am mers si eu pe drumul acela. Ultimul loc in care a fost vazut e statia de tramvai spre casa. De acolo, nimeni nu mai stie nimic. Am mers cu poza lui si am aratat-o peste tot. Degeaba, parca a intrat in pamant. Nu mergea la scaldat si nu pleca niciodata de acasa fara sa spuna. Era un copil bun, cuminte, invata bine. Si acum ma intalnesc cu fosta lui invatatoare si ma intreaba daca am gasit baiatul. Eu cred ca l-a rapit cineva ca sa-i ia organele, pentru vreun transplant, ca asa umbla vorba pe atunci. M-au chemat pe la Politie sa recunosc niste cadavre, dar nu semana nici unul. De vreun an si ceva nu m-a mai cautat nimeni, ba chiar m-am intalnit cu unul din politistii de la Urmariti care m-a intrebat: «Ati gasit baiatul?». Ma vazuse cu asta mai mare, care seamana cu Florinel. Daca nu l-au gasit ei, cum sa-l gasesc eu, o femeie singura ?!"", se intreaba femeia.
Mama lui Florinel a mers la mai multe biserici si a dat de pomana toate hainele copilului. I-a facut chiar si cele crestinesti pentru pomenire. ""De 40 de zile nu i-am facut. Ma gandesc ca poate nu-i mort. L-am visat si il visez mereu mic, copil, asa cum era el. Nu-mi cere nimic, pur si simplu imi apare in vis..."" Tatal lui Florinel a murit la trei ani dupa disparitia copilului. ""I-a dus mult dorul, il striga in somn, spunea: «De ce mi-l luati? Nu-mi luati copilul». Si el credea ca baiatul a fost rapit si ucis ca sa i se ia vreun rinichi, ceva. Din cauza asta a dat in patima bauturii, s-a imbolnavit rau si a murit de tanar"", spune mama lui Florinel. Isi creste acum singura ceilalti doi copii, un baiat de 19 ani si o fetita de 13. Nu mai spera ca-si va gasi baiatul, ba chiar zice ca, daca s-ar intalni cu el pe strada, nu l-ar recunoaste. Nu si-l imagineaza mare, un baiat de 18 ani.
DISPARUT DUPA VIOL. Potrivit reclamatiei parintilor, unul din cei opt copii braileni, Anton Raducan (8 ani), a fost victima unui viol chiar cu cateva luni inainte de a disparea. In dosarul lui, Politia consemneaza ca obisnuia sa plece de acasa. La 1 iunie 2004 a disparut insa chiar din fata portii. Parintii sai, care mai au trei copii, l-au cautat cu disperare si nu inteleg cum e posibil ca un copil sa nu poata fi gasit de politisti, mort sau viu, in atata amar de vreme. Pana acum, nici dosarul privind agresiunea sexuala asupra copilului nu a fost solutionat, dat fiind ca pe actul medico-legal se arata faptul ca baiatul nu prezenta urme recente de violenta.
Violul fusese reclamat la data de 9 iulie 2003 si, conform Mariei Raducan - mama lui Anton, s-ar fi consumat pe un bac, in vreme ce copilul insotea mai multi adolescenti la scaldat in fluviu. Femeia incearca sa afle ce s-a intamplat cu baiatul ei. ""I-am scris chiar si presedintelui Romaniei, iata, ne-a si raspuns. Am scris si la Guvernul de acum, lui Tariceanu. Dar Politia n-a reusit sa faca nimic. N-a rezolvat nici dosarul cu violul, nici acela cu disparitia. Doar n-a intrat in pamant?! E un copil, nu un lucru pe care sa-l pierzi pur si simplu.""

SCALDAT