Va imaginati un bucatar iesind din bucatarie si cantand pentru clienti? Un astfel de artist este Marius Avanu, bucatar la unul din marile restaurante bucurestene. Marius Avanu a facut primul pas spre arta culinara la Liceul Economic 4. Acesta a fost o etapa la nivel academic. El era pasionat de bucatarie de mic, beneficiarii preparatelor sale fiind fratii mai mici. Azi o clatita, maine o prajitura si, uite asa, Marius a realizat ca pentru el o cariera de succes ar fi aceea de bucatar. INCEPUTUL. Dupa ce a terminat liceul, Marius a mers la cursuri de bucatarie pentru a putea aprofunda tainele acestei arte. Aici a trebuit sa treaca prin mai multe materii, care prin cunostintele pe care le-au oferit au conturat profilul unui bucatar de succes: igiena, organizarea bucatariei, gestionarea materiilor prime. Pana sa ajunga sa gateasca efectiv a fost ospatar si barman. Pana intr-o zi din anul 1994, cand a intrat in bucatarie si patronul a fost incantat de indemanarea si daruirea lui. Dupa numai o luna a ajuns bucatar-sef. De aici, pana la obtinerea de succese marete nu a fost decat un pas. CALITATI. Nu a fost deloc simplu, pentru ca, dupa cum spune el, bucatarul trebuie sa aiba multe calitati. ""Un bucatar trebuie sa fie foarte ordonat, din toate punctele de vedere, de la tinuta la modul in care se poarta in bucatarie"", isi incepe Marius descrierea. Vazandu-i uniforma atat de curata, ma gandesc ca are dreptate. Dar nu pot sa raman cu aceasta impresie. Am mers si in bucatarie, unde m-am convins ca Avanu are dreptate. Aici mi s-a mai demonstrat si urmatoarea calitate a unui bucatar bun: este un bun coleg. Cand a intrat in bucatarie, subalternii l-au intampinat cu formula ""Cu ce te ajutam?"". Marius are si o justificare: ""Daca nu te intelegi bine cu cei din echipa, nu ai cum sa faci preparate foarte bune"". MUZICA. Lista calitatilor continua cu rabdare, initiativa, autodidact, artist. Pe ultima dintre ele, Marius Avanu o pune in practica cel mai vizibil. De Ziua Indragostitilor a iesit din bucatarie si le-a cantat clientilor. Acelasi lucru il va face in mod constant peste vreo luna cand, o data cu inaugurarea unui nou restaurant, Marius are si sarcina de a le canta clientilor. ""Am regasit in gastronomie arta muzicii. Atunci cand fac un preparat ma transpun in aceeasi stare ca si cum as compune sau as interpreta o melodie"", spune Marius plin de sperante. AUTODIDACT. Pentru ca arta culinara este intr-o continua transformare, bucatarul modern trebuie sa fie mereu la curent cu ceea ce se petrece in lume. De aceea, Marius Avanu a invatat sa utilizeze internetul, pe care il foloseste pentru a afla ultimele noutati in domeniu. De asemenea, are in biblioteca o multime de carti despre gastronomia internationala. ""Acum citesc foarte mult despre Franta, pentru ca urmeaza sa transformam restaurantul intr-unul cu specific frantuzesc. Caut sa aflu despre notiunile de baza, pentru ca mai apoi, prin practica, sa ma autodepasesc."" Cum majoritatea cartilor de specialitate este scrisa in engleza si franceza, Marius incearca sa-si perfectioneze pe cat posibil vocabularul celor doua limbi. PASIUNE
""Bucatarul trebuie sa fie un artist. Imi place sa cant de mic, si am regasit in gastronomie arta muzicii. Atunci cand fac un preparat ma transpun in aceeasi stare ca si cum as interpreta o melodie."" - Marius Avanu, bucatar-sef CIUPERCI A LA ""CAYENNE""