Un viitor Guvern, preocupat de situatia etnicilor maghiari de peste granite, nu este pe placul electoratului din Ungaria, care este chemat la urne la 9 aprilie pentru alegerile generale. Popularitatea principalului partid de opozitie din Ungaria a

Un viitor Guvern, preocupat de situatia etnicilor maghiari de peste granite, nu este pe placul electoratului din Ungaria, care este chemat la urne la 9 aprilie pentru alegerile generale.

Popularitatea principalului partid de opozitie din Ungaria ar putea suferit o lovitura grea tocmai din cauza celor mai importante puncte din programul sau electoral. Conservatorii ungari, reuniti sub umbrela formatiunii Fidesz, propun ca etnicii maghiari din strainatate sa primeasca cetatenia ungara si drept de vot, ceea ce le-a atras critici virulente din partea socialistilor aflati la putere.
DIFICULTATI. Potrivit Reuters, vicepresedintele Partidului Fidesz, Istvan Mikola, a declarat, la un congres recent, ca cinci milioane de etnici maghiari, dintre care multi locuiesc in Romania, in conditii de saracie, ar putea decide rezultatul alegerilor. ""Nu-i lasati pe altii sa decida in privinta destinului vostru, pe cheltuiala voastra"" a fost replica socialistilor, care se arata convinsi ca propunerile formulate de partidul Fidesz sunt nedemocratice si ar putea crea dificultati celor zece milioane de locuitori din Ungaria. Dificultatile invocate de reprezentantii actualei puteri ar putea fi asemanatoare cu cele din perioada 1998-2000. Atunci, Fidesz a provocat iritare in Romania, Slovacia si Uniunea Europeana, dupa ce a promovat o lege care a acordat avantaje etnicilor maghiari dinafara granitelor Ungariei.
""Problema cetateniei ar putea deveni contraproductiva pentru Fidesz"", a declarat Zoltan Kiszelly, profesor de stiinte politice la Academia de Stiinte din Ungaria. Principala formatiune conservatoare din opozitie ""s-a axat pe problema economiei pentru a se plasa in centrul scenei politice, dar cetatenia ramane o problema ideologica"", a mai spus el. Fidesz a reactionat imediat, prin vocea fostului ministru de Externe, Janos Martonyi. El a spus ca partidul nu are intentia de a acorda drept de vot etnicilor maghiari din afara tarii. Dar este posibil ca imaginea Fidesz sa fi fost deja afectata, comenteaza Reuters.
AMENINTARE. In perioada ramasa pana la alegeri, conservatorii ungari planuiesc organizarea unor mitinguri. Exista insa temeri ca o astfel de manifestatie, programata pentru sfarsitul saptamanii, ar putea fi vizata de atentate, iar autoritatile de la Budapesta sunt in alerta. ""Aceste amenintari nu sunt motivate politic. Din cate stiu eu, in spatele lor este de mafia slovaca"", a declarat insusi seful statului, Laszlo Solyom.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.