Un gadget capabil sa treaca fara probleme dintr-o retea radio intr-alta a intrat in faza de test in Irlanda. Tehnologia ar putea revolutiona industria telecomunicatiilor, datorita faptului ca rezolva problema sutelor de standarde si frecvente incompa
Un gadget capabil sa treaca fara probleme dintr-o retea radio intr-alta a intrat in faza de test in Irlanda. Tehnologia ar putea revolutiona industria telecomunicatiilor, datorita faptului ca rezolva problema sutelor de standarde si frecvente incompatibile.

Dispozitivul-minune a fost dezvoltat de o echipa a centrului de cercetare irlandez Telecomunications Value-Chain Research (CTVR). Tehnologia a fost botezata ""software-defined radio"" si poate mima diverse dispozitive wireless folosind un program informatic pentru a duce la indeplinire sarcini realizate in prezent de dispozitive hardware.
Tehnologia poate trece peste multimea de frecvente si standarde incompatibile pe care se bazeaza in prezent industria telecom, permitand unui dispozitiv de comunicare sa treaca dintr-o retea intr-alta (evident, cu permisiunea operatorului retelei). Spre exemplu, un telefon mobil poate detecta automat o retea Wi-Fi atunci cand utilizatorul intra intr-un hotspot (zona cu acces la internet fara fir). Dispozitivele pot decide singure ce standard e mai bine sa foloseasca intr-o anumita situatie. Spre exemplu pot folosi reteaua GSM pentru convorbiri si reteaua WiFi pentru traficul de date.
TESTE. Prototipul CTVR foloseste o antena si un amplificator obisnuit pentru receptia semnalului, dar difera fundamental de echipamentele radio obisnuite. Incorporeaza un convertor ce transforma semnalul analog in informatie digitala, ce va fi apoi procesata si transformata de programul informatic.
Recent, centrul de cercetare a primit permisiunea din partea autoritatii irlandeze de reglementare in comunicatii (Comreg) pentru a testa noua tehnologie in afara laboratorului.
In perioada de proba vor fi testate aplicatii precum transmisii audio, video sau date, efectuate din diverse locuri ale tarii. Cercetatorii vor sa vada cat de usor pot fi alocate frecvente dinamice unor dispozitive diferite.
Ei prevad ca va veni o vreme cand companiile pot primi licenta pentru a schimba accesul in functie de cererile clientilor. Mai multe detalii la http://www.ctvr.ie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.