Guvernul a eliminat ieri sporul salarial de 40% pe care il primeau magistratii implicati in lupta anticoruptie. ""El se extinsese la protocol, la resurse umane, la Curtea de Casatie, fara o justificare"", a explicat ministrul Justitiei, Monica Macove
Guvernul a eliminat ieri sporul salarial de 40% pe care il primeau magistratii implicati in lupta anticoruptie. ""El se extinsese la protocol, la resurse umane, la Curtea de Casatie, fara o justificare"", a explicat ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto).

Cu toate acestea, salariile magistratilor care beneficiau de avantajul banesc s-au redus cu un procent mult mai mic, si nu in toate cazurile.
Astfel, conform noii grile de salarizare a magistratilor si asimilatilor acestora, adoptata ieri prin ordonanta de urgenta, cel mai mult a scazut salariul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acesta va primi, in mana, 73 de milioane de lei vechi, comparativ cu 83 de milioane de lei pana acum, a spus Macovei, in timp ce salariul judecatorului de Inalta Curte va scadea cu maximum 400.000 de lei. Lefurile celor de la instantele inferioare, care primeau sporul de 40%, nu vor scadea. ""Un judecator sau procuror de Curte de Apel, care lua sporul, avea un net de aproximativ 40 de milioane de lei, iar acum va avea 42 de milioane de lei. Salariul celor care nu luau acest spor va creste cu 13 milioane de lei vechi"", a precizat Macovei. Magistratii de tribunal cu cinci ani vechime vor avea un salariu de aproximativ de 35 de milioane de lei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.