Caperele sunt un condiment folosit in bucataria mediteraneana. Principala lor destinatie este sa dea gust preparatelor fade. In antichitate, grecii le foloseau ca medicament, iar romanii ca afrodiziac. Caperele reprezinta de fapt bobocul neinflor
Caperele sunt un condiment folosit in bucataria mediteraneana. Principala lor destinatie este sa dea gust preparatelor fade. In antichitate, grecii le foloseau ca medicament, iar romanii ca afrodiziac.

Caperele reprezinta de fapt bobocul neinflorit al unui arbust. Se presupune ca acest arbust este originar din Asia. In prezent se cultiva in tarile mediteraneene: Franta, Spania, Italia, Maroc, Algeria. Acest condiment apare mentionat in cea mai veche carte de bucate ajunsa pana la noi, ""De re culinaria"" a lui Apicius, aparuta in secolul I d. Hr. Insa calitatile arbustului erau cunoscute mult timp inainte de aparitia acestei lucrari. Grecii foloseau caperele in tratarea scorbutului, a reumatismului si ca diuretic, in acelasi timp romanii considerau ca acesti boboci verzi sunt afrodiziaci, de aceea imbogateau sosurile cu capere.
IN BUCATARIE. De obicei, acest condiment insoteste pestele afumat, fileurile de ansoa, carnea de miel sau de vita, insa pot fi folosite si in salate, pizza, maioneze, sosuri, orez sau aperitive pe baza de oua. Cel mai cunoscut preparat care contine ca ingredient capere este ""Tapenada Mediteraneana"" - un sos care se prepara pe baza de capere cu masline negre si ansoa, amestecate cu ulei de masline. Acesta se serveste pe paine toast. Bobocii arbustului se conserva imediat dupa ce au fost culesi, altfel isi pierd aroma. Ei se pastreaza in saramura sau se marineaza. De asemnea, se marineaza si frunzele tinere, care pot fi folosite in salate. Caperele conservate astfel se spala inainte de a fi folosite in mancare, pentru ca sunt sarate.
PERSEVERENTA. Arbustul de la care se recolteaza caperele are 50 de centimetri inaltime. Bobocii se culeg manual, in perioada mai-octombrie. In fiecare dimineata sunt rupti bobocii care au ajuns la dimensiunea potrivita (intre 10 si 16 mm). Cele mai scumpe capere sunt cele care nu depasesc 10 mm, care se cultiva in Franta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.