Comisia juridica si cea a drepturilor omului de la Senat au adoptat ieri proiectul Legii lustratiei, cu opt voturi pentru si sase abtineri. Senatorii au introdus o serie de amendamente destul de comentate la capitolul persoane care trebuie sa se
Comisia juridica si cea a drepturilor omului de la Senat au adoptat ieri proiectul Legii lustratiei, cu opt voturi pentru si sase abtineri.

Senatorii au introdus o serie de amendamente destul de comentate la capitolul persoane care trebuie sa se supuna acestei legi. Dintre acestea fac parte ierarhiile cultelor religioase acceptate de lege in regimul comunist, care au colaborat cu structurile Securitatii si care au fost dovediti drept colaboratori, persoanele care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare, sefii si adjunctii misiunilor diplomatice consulare si comerciale romane din strainatate si persoanele care au avut functii de conducere in Militie, in centrele de detentie si lagarele de munca fortata.
PROPUNERE PC. Cel mai discutat amendament a apartinut senatorului conservator Gavrila Vasilescu (foto), care prevede ca se vor supune Legii lustratiei comandantii si loctiitorii navelor si aeronavelor, care, potrivit Legii 187/1999, au facut parte din structurile organelor de securitate sau au fost colaboratori ai acestora. ""Un astfel de om, in momentul in care parasea teritoriul, era si presedinte, si sef politic, putea sa si aresteze un om daca avea informatii despre el adevarate sau false ca vrea sa ramana in strainatate"", si-a argumentat Vasilescu propunerea mentionand ca nu se leaga de o persoana anume. Mona Musca, initiatorul proiectului, nu a fost de acord cu acest amendament, pe care l-a vazut cu adresa la presedintele Basescu. De altfel, si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a catalogat drept ""absolut penibil"" acest amendament, comentand ironic: ""Chiar eram ingrijorat ca amendamentul sa nu vizeze si soferii mei de la RATB, si imi era teama sa nu raman fara ei"". (Dana Piciu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.