In contextul in care Legea drepturilor de autor este in plina dezbatere in Romania, Comisia Europeana a deschis o ancheta pentru abuz in pozitie de monopol impotriva a doua organisme de gestiune colectiva foarte puternice: SACEM, din Franta, si GEMA,
In contextul in care Legea drepturilor de autor este in plina dezbatere in Romania, Comisia Europeana a deschis o ancheta pentru abuz in pozitie de monopol impotriva a doua organisme de gestiune colectiva foarte puternice: SACEM, din Franta, si GEMA, din Germania.
Ancheta este condusa de Neelie Kroes, comisarul european pentru Competitie si se bazeaza pe doua procese pe care cele doua organisme de gestiune colectiva (OGC) le-au pierdut, dupa ce au solicitat sume nejustificate unor utilizatori de drepturi de autor. ""Aceasta ancheta demonstreaza ca pozitia de monopol pe care organismele de gestiune colectiva o detin, atat in tarile uniunii, cat si in Romania, poate conduce la abuzuri repetate in dauna utilizatorilor de drepturi de autor. Din aceasta cauza, consideram ca aprobarea Ordonantei 123 fara o metodologie clara de negociere a cotelor de plata va conduce la pretentii exagerate, mult deasupra mediei europene, din partea organismelor din Romania"", a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).
""Daca Ordonanta de urgenta 123 va fi aprobata in forma initiala, o parte din banii care ar trebui sa ajunga la titularii de drepturi va fi cheltuita pe costuri administrative nejustificate sau se va indrepta catre interese personale"", a completat Radu Petric. (Cristian Ionita)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.