Ministerul roman al Justitiei a solicitat Cehiei sa preia executarea pedepsei de opt ani inchisoare la care a fost condamnat omul de afaceri ceh Frantisek Priplata. Aceasta modalitate pare a fi ultima posibila dupa ce statul ceh a respins anul trecut

Ministerul roman al Justitiei a solicitat Cehiei sa preia executarea pedepsei de opt ani inchisoare la care a fost condamnat omul de afaceri ceh Frantisek Priplata. Aceasta modalitate pare a fi ultima posibila dupa ce statul ceh a respins anul trecut cererea Romaniei de extradare a omului de afaceri.

Asasinarea la comanda a liderului sindical Virgil Sahleanu este singurul astfel de caz dovedit si condamnat in Romania postrevolutionara. Din pacate, cel care a dispus lichidarea, omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, se afla si acum, la un an de la condamnarea sa la inchisoare, bine mersi liber in tara sa de origine. Priplata a reusit s-o stearga din Romania nu atat datorita interventiilor pe cale diplomatica, cat mai ales hotararilor judecatoresti de eliberare din arestul preventiv. Maniera in care a fost gestionat acest caz de o gravitate iesita din comun ne-a adus acum in situatia de a cere justitiei cehe sa-l inchida acolo pe Priplata. Si asta dupa ce am incercat fara nici un succes sa obtinem extradarea lui.
SINGURA SANSA. In speranta ca autoritatile cehe nu ne vor refuza, autoritatile romane au invocat ca temei al cererii un document international semnat de ambele state, care reglementeaza transferul persoanelor condamnate. Ministerul Justitiei a cerut si arestarea imediata a lui Priplata si tinerea sa dupa gratii pana cand statul ceh va hotari daca va aplica sau nu sentinta primita in Romania de omul de afaceri. Solicitarea a fost transmisa in regim de urgenta, pentru ca ar putea fi singura solutie prin care Priplata sa plateasca pentru fapta sa. Reamintim ca Virgil Sahleanu, lider sindical la Tepro Iasi, a fost asasinat in dimineata zile de
7 septembrie 2001, chiar la iesirea din holul blocului in care locuia. Doi indivizi, Claudiu Irinel Bahna si Ioan Tofan, l-au injunghiat mortal.
Prinsi de autoritati, ei au declarat ca l-au asasinat pe Sahleanu pentru o suma de bani promisa de mai multe persoane incomodate de liderul sindical, printre care a fost nominalizat si Priplata, patronul firmei Zelerzany Vesely.
CETATENIE SALVATOARE. Priplata a fost condamnat definitiv anul trecut la opt ani de inchisoare, dupa un proces complicat in care toate instantele l-au gasit vinovat de instigare la uciderea liderului sindical. El a primit la instanta de fond 6 ani de inchisoare, la apel 14, iar Instanta Suprema a decis ca 8 ani sunt suficienti. Cehul ar fi trebuit sa inceapa executarea pedepsei in septembrie 2005. Numai ca, in vara lui 2001, el a fost eliberat din arestul preventiv si obligat de instanta sa nu paraseasca Romania pana la finalul procesului. In iulie 2005, Priplata a tulit-o din Romania si s-a pus la adapost in tara sa de origine. Desi el nu putea parasi legal Romania, potrivit ministrului ceh de Externe, el s-ar afla legal in Cehia. Un paradox ramas si astazi nelamurit. Anul trecut, Ministerul roman al Justitiei a transmis catre institutia similara din Cehia o cerere de extradare a lui Priplata. In decembrie 2005, Tribunalul regional din Brno a respins insa solicitarea Romaniei, pe motiv ca Cehia nu-si extradeaza propriii cetateni.

INTERVENTIE CU PREMIERI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.