De la distanta, se vede babatia paroasa cu strungareata. Iar sub fotografia ei, cu litere cat palma, titlul conferintei pe care o tine de cincisprezece ani, plim-bandu-si afisele prin toata tara: ""Sensul vietii."" O carte cu acest titlu, nu der
De la distanta, se vede babatia paroasa cu strungareata. Iar sub fotografia ei, cu litere cat palma, titlul conferintei pe care o tine de cincisprezece ani, plim-bandu-si afisele
prin toata tara:
""Sensul vietii.""

O carte cu acest titlu, nu deranjeaza. N-o iei ca pe o lege. O conferinta insa e altceva. Grasana urduroasa de pe scena detine - zice ea - secretul suprem, iar cei din sala sunt gresiti si trebuie desmeticiti. E o mare nerusinare sa-i aduni laolalta pe niste romani confuzi si dornici de un reper, in toata bulibaseala economica a momentului, si sa le vorbesti despre un lucru atat de personal, ca sensul vietii, ca si cum, contra unui bilet de intrare, vor primi un elixir. Ce usor poti prosti multimile! De cincisprezece ani, tot felul de escroci ii aduna pe dezorientati si pe vulnerabili in cluburi si amfiteatre, ii aiuresc cu o bolboroseala preti-oasa, ce trece drept initiere magica, le iau banii si le strica rosturile, si doar cand magaria ia forme endemice, devenind un afront la institutiile statului, ca in cazul gurului cu harem, se misca in sfarsit ceva.
Cunosc de aproape o femeie, nenorocita de basoalda cu ifose de mare preoteasa. Ghetourile Indiei si ale Pakistanului livreaza Europei tot neamul de infometati si de ciudati, pentru care delirul si revelatia sunt totuna. Sotia de care pomenesc si-a parasit casa - barbatul si un copil - o vreme a batut redactiile, impreuna cu alte doua nauce, ca sa-i obtina servicii publicitare stapanei de suflete. In final, a esuat, lipsindu-i obraznicia, refuzand sa vada dedesubturile financiare ale asa-ziselor conferinte cu incantatii si gimnastici mistice, intr-un ospiciu. Un suflet slab, caruia nu-i trebuia decat o mare deziluzie, ca sa treaca de la exaltare, la tulburarea totala. L-am intrebat pe sot de ce nu lupta, de ce nu apeleaza la Justitie. La Politie? Omul m-a privit ca pe omul din alta lume. ""Ce Justitie, ce Politie? Sala e plina cu muieri de politai, care iau gogomania ca pe o activitate mondena, functionarii de la primarie primesc invitatii gratuite, si pentru ca e vorba de India, peste tot esti privit ca un inapoiat, care nu intelege ce-i cu eliberarea spiritului si emanciparea prin meditatie transcendentala.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.