Construirea unei case in regie proprie conduce la o economie de bani care poate ajunge chiar si la 30-40% din valoarea locuintei. Diferenta de pret provine din manopera si din TVA - ul de 19% pe care firmele de constructii il adauga la nota de pl

Construirea unei case in regie proprie conduce la o economie de bani care poate ajunge chiar si la 30-40% din valoarea locuintei. Diferenta de pret provine din manopera si din TVA - ul de 19% pe care firmele de
constructii il adauga
la nota de plata.

Cine doreste sa-si faca singur o casa trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si sa aiba suficient timp. Primul pas pe care trebuie sa-l faca este sa cumpere un proiect intocmit de un arhitect. Nu este o problema, majoritatea atelierelor de arhitectura au deja proiecte ""la cheie"", care sunt livrate impreuna cu lista si devizul de materiale necesare. Costa 3.000 - 4.000 de euro si ofera o oglinda a cantitatilor tuturor materialelor necesare, precum si a costurilor estimative, dar este obligatoriu si pentru obtinerea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire. Dupa primirea autorizatiilor, trebuie organizat santierul. Prima intrebare care trebuie pusa este daca betonul se va cumpara de la o statie de betoane sau se va face la fata locului.
BETON. La o casa cu o amprenta la sol de 100 de mp, care are parter, etaj si mansarda, intra circa 140 de metri cubi de beton. Daca acesta va fi cumparat de la o statie de beton este nevoie de 14 masini, avand in vedere ca intr-o betoniera intra 10 metri cubi de beton, au declarat specialistii Holcim. Acestia au mai precizat ca betonul dintr-o masina costa 15.000.000 de lei vechi, la care se mai adauga costul transportului, in functie de distanta de la fabrica la santier. Specialistii Holcim au precizat ca pentru fiecare 5 kilometri pretul urca cu 1.100.000 de lei vechi pentru fiecare transport, asa ca este de preferat ca betonul sa fie achizitionat de la cea mai apropiata fabrica. Un calcul simplu arata costul total al betonului, care se ridica la 210.000.000 de lei vechi, plus costul transportului pe care-l putem estima la 24.000.000 de lei vechi pentru o distanta de 10 kilometri de la santier la fabrica. In plus, mai este nevoie de o echipa de muncitori care sa toarne betonul. Daca se opteaza pentru o firma de constructii, manopera se ridica la 70.000.000- 80.000.000 de lei vechi, la tarifele medii existente acum in piata. Insa, lucrand cu o echipa de meseriasi in regie proprie, costurile pot fi reduse la jumatate.
CIMENT. Exista si varianta sa se cumpere cimentul si pietrisul si sa se faca betonul la fata locului. Exista deja mini-ghiduri care explica toti pasii necesari pentru a reusi chiar si un incepator sa obtina o calitate buna. Dintr-un sac de ciment de 50 de kilograme ies 0,5 metri cubi de beton. Deci, pentru obtinerea celor 140 de metri cubi de beton este nevoie de 300 de saci de ciment. Asta inseamna 180.000.000 de lei vechi, la un pret mediu de 60.000 de lei vechi pe sac (in angro se poate cumpara si mai ieftin). Avand in vedere ca mai este nevoie si de pietris, nisip si de minimum doi muncitori care sa fabrice cimentul, devine limpede ca, cine are o fabrica de beton la o distanta mai mica de 20 de kilometri de santier nu are de ce sa faca beton in curte. Insa, cei care nu beneficiaza de aceasta facilitate ies mai ieftin daca cumpara o betoniera mica unde pot sa-si prepare betonul.

SE CAUTA BETONIERE DE DIMENSIUNI REDUSE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.