Aproape 37 de milioane de votanti ucraineni sunt asteptati maine la urne. Dintre acestia, 500.000 sunt romani. Primul test electoral pentru puterea prooccidentala venita la putere in Ucraina prin intermediul Revolutiei Portocalii din decembrie
Aproape 37 de milioane de votanti ucraineni sunt asteptati maine la urne. Dintre acestia, 500.000 sunt romani.


Primul test electoral pentru puterea prooccidentala venita la putere in Ucraina prin intermediul Revolutiei Portocalii din decembrie 2004 are loc maine. Votul va decide daca ""echipa portocalie"" a presedintelui Viktor Iuscenko va ramane la putere prin forte proprii sau va fi nevoita sa faca alianta cu vechii rivali ai prorusului Viktor Ianukovici, care a prins avant in sondajele preelectorale tocmai datorita esecului puterii de a face reformele mult-trambitate in campania din 2004. Partidul Regiunilor al lui Ianukovici este in fruntea sondajelor, cu aproape 30% din intentiile de vot, urmat de Ucraina noastra a lui Iuscenko, cu un maximum de 20%, si de formatiunea fostei aliate a presedintelui, Iulia Timosenko, care va strange abia 17%. Analistii intrevad mai multe variante de coalitie, cea mai vehiculata fiind Iuscenko-Ianukovici, ce ar continua apropierea de Europa, dar ar incetini procesul de integrare in NATO. Si o alianta Iuscenko-Timosenko este inca posbila. Timosenko va face tot posibilul ca sa ocupe din nou functia de premier si in acest context trebuie interpretate si declaratiile sale privind anularea acordului gazier extrem de incomod cu Rusia.
NEREPREZENTATI. La alegerile de maine sunt asteptati si cei 500.000 de romani din Ucraina, care de mai bine de 15 ani sunt supusi unei politici de ucrainizare fortata. Drepturile lor politice sunt ignorate complet de puterea de la Kiev, asa ca incepand cu acest scrutin, etnicii romani nu vor mai avea posibilitatea sa candideze ca independenti, fiind obligati sa intre in partidele ucrainene. Ion Popescu, presedintele Uniunii Inter-Regionale ""Comunitatea Romaneasca"" din Ucraina, declara la sfarsitul anului trecut pentru Asociatia Altermedia ca romanii s-au adresat lui Iuscenko ""cu rugamintea sa revizuiasca legea prin care nu se mai permite dreptul minoritatilor de a inainta liste proprii si nici dreptul de a inainta candidati independenti"", insa fara succes.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.