Tumoarea lui Omar Hayssam a fost impartita in patru zari pentru analize simultane, de natura sa indeparteze orice suspiciune asupra medicilor. Verdict unic: cancer la colon, in penultima faza. Pentru ca instantele ""ezita"" sa-l elibereze, desi el nu

Tumoarea lui Omar Hayssam a fost impartita in patru zari pentru analize simultane, de natura sa indeparteze orice suspiciune asupra medicilor. Verdict unic: cancer la colon, in penultima faza. Pentru ca instantele ""ezita"" sa-l elibereze, desi el nu poate fi tratat in puscarie, Romania
ar putea pierde procesul la CEDO.

La 6 iunie 2005, toata lumea credea ca Omar Hayssam simuleaza afectiuni fizice si psihice, pentru a scapa de arest. Aceasta perceptie are in spate sentimentul de injustitie creat de lungul sir al eliberarilor pe caz de boala. Bolnavi cu adevarat sau ajutati sa para astfel, in ultimii 15 ani au scapat de inchisoare diverse personaje care au fraudat statul intru sporirea averilor personale. Sentimentul general a fost intarit si de seful statului: ""Am cerut verificarea starii de sanatate a lui Omar. Am aflat ca analizele sunt normale. In aceste conditii, lansez un avertisment. Cei care vor crea conditii pentru ca Omar sa scape, vor fi considerati complici"". Declaratia-avertisment a fost facuta de Traian Basescu, la cateva zile dupa arestarea sirianului, in timp ce povestea la Cotroceni ""filmul rapirii jurnalistilor"".
PRECAUTII. Cand Omar a fost depistat cu cancer, medicii si-au luat toate masurile de precautie pentru a nu fi considerati ""complicii"" unui suspect de terorism. Operatia de extirpare a tumorii a fost filmata cap coada si la ea a asistat chiar seful IML Dan Dermengiu. Au fost chemati sa se pronunte specialisti din patru colturi. Tumoarea a fost taiata in patru si trimisa la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, IML Bucuresti, Spitalul Clinic Colentina si Clinica Medicala ""Polimed"". Fiecarei ""bucati de colon"" i s-a facut testul ADN ca nu cumva ele sa provina de la alt bolnav.
RISCURI. ""Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante"". Acesta este articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pentru care Romania ar putea fi condamnata la Strasbourg. Pentru supunerea detinutilor bolnavi la suferinte exagerate, Curtea a condamnat, in timp, state ca Franta, Marea Britanie si Turcia. Omar Hayssam a incriminat in fata instantelor ""tratamentul inuman"" la care este supus si a scapat deja de mandatul de arestare din cazul Foresta Nehoiu. Dar numai la Instanta Suprema judecatorii au indraznit sa dea un asemenea verdict. Acum, tot de acolo se asteapta decizia definitiva pentru ultimul mandat al sirianului.

DESI IMPERATIVA, CHIMIOTERAPIA ASTEAPTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.