Conducerea Fondului Proprietatea isi asuma raspunderea pentru valoarea initiala a acestuia, cu care se va cere listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Totodata, nu este clar pe ce baza se va face evaluarea activelor din portofoliu. Valoarea init

Conducerea Fondului Proprietatea isi asuma raspunderea pentru valoarea initiala a acestuia, cu care se va cere listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Totodata, nu este clar pe ce baza se va face evaluarea activelor
din portofoliu.

Valoarea initiala cu care Fondul Proprietatea va fi admis la cota Bursei de Valori Bucuresti va fi cel putin egala cu cea declarata, a afirmat ieri Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului.
Oficialii si consultantii Fondului Proprietatea au de rezolvat probleme procedurale destul de complicate pentru a oferi celor 120.000 de virtuali actionari ai sai posibilitatea de a intra in posesia despagubirilor pentru nationalizarile comuniste abuzive, prin vanzarea la Bursa a actiunilor la Fond.
POLEMICA LISTARII. In principiu, oficialii Fondul Proprietatea (FP) au transat o veche polemica juridica in favoarea variantei listarii acestuia la Bursa inaintea listarii tuturor celor 117 companii din portofoliul sau. ""Legea obliga companiile respective, si nu Fondul, sa initieze (adica nu sa si finalizeze - n.red.) procedurile de admitere a acestora la Bursa"", a spus Alexandru Ambrozie de la societatea de avocati Popovici si Asociatii, care este consultantul juridic al FP. De asemenea, ""Fondul este o societate de investitii de tip inchis, care are dreptul sa aiba plasamente in companii nelistate"", intareste Nicolae Ivan. ""Ne grabim sa listam Fondul tocmai pentru ca aceia care sunt indreptatiti la despagubiri sa obtina un pret corect de piata, si nu unul prin tranzactii nereglementate"", a spus presedintele FP. In prezent, titlurile de proprietate se tranzactioneaza prin notariate la un pret mai mic decat valoarea lor nominala, pentru ca detinatorii se grabesc sa le transforme in bani.
VALOARE. ""Guvernul pregateste un act normativ care va stabili modalitatea de preschimbare in bani a titlurilor de despagubire inainte de listarea Fondului la BVB, in prezent fiind analizate mai multe variante"", a spus Ivan.
Una dintre variante este tranzactionarea optiunilor (posibilitate de conversie a titlurilor de despagubire), operatiune comparabila cu tranzactionarea drepturilor de preferinta la bursa.
INCERTITUDINI. Totusi lucrurile devin neclare cand cercetam pe ce se bazeaza conducerea Fondului cand isi asuma raspunderea pentru acea valoare initiala de cotare.
Cel mai neclar este transferul de proprietate de la institutiile statului la FP. Oficialii acestuia spun ca e suficienta legea care da dreptul de proprietate, dar nu mai raspund explicit cand vine vorba de consfintirea acestui drept prin inregistrari oficiale la Registrul Comertului sau in registrul oficial al actionarilor.
Daca nu e clar ce este oficial in portofoliul Fondului, cum poate fi precisa valoarea initiala a activelor sale? ""Cereti institutiilor statului, care sunt inca proprietare, sa faca mai repede transferurile, si nu Fondului"", a spus Nicolae Ivan.
Apoi nu este clar nici cine si cat de mult garanteaza ca este corecta evaluarea activelor nete ale unei companii sau ale alteia din portofoliul Fondului. Cel mai probabil, KPMG nu va avea timp sa evalueze toate companiile, ci va prezenta doar niste calcule, pe baza acelor rapoarte financiare, avizate de cenzori, pe care le cere Ministerul Finantelor.

MAI MARE CA SIF-URILE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.