Localnicii din Pruni, judetul Ilfov, ar putea primi vineri despagubirile dupa ce toate zburatoarele din gospodariile oamenilor au fost sacrificate din cauza gripei aviare, a declarat joi, pentru AMOS News, seful Directiei Sanitar Veterinare. Localitatea este izolata, iar cordoane de jandarmi si politisti asigura respectarea carantinei de gradul I. Miercuri, dupa ce laboratorul de referinta a confirmat existenta virusului H5N1, autoritatiile locale au decis sacrificarea celor peste 1.400 de pasari din 78 de gospodarii din satul Pruni. Seful DSV Ilfov, Valentin Voicu a declarat ca inspectorii evalueaza, in cursul zilei de joi, pagubele produse satenilor. „Incercam sa platim despagubirile maine (n.red. - vineri), desi sunt niste proceduri legale care trebuie urmate. Inspectorii au stat aseara (n. red. - miercuri) pana la ora 24.00 la Pruni pentru a intocmi fisele de evaluare si acum se fac tabele necesare. Incercam sa platim cat mai repede", a subliniat Valentin Voicu. Focarul de gripa aviara descoperit in Ilfov este situat la doar cativa kilometri de Capitala. Bucurestenii sunt alarmati de amenintarea gripei aviare.
Seful DSV Bucuresti, Constantin Savu a declarat ca oamenii au sesizat zeci de cazuri de pasari moarte in Capitala. „Miercuri am primit 38 de solicitari, am recoltat 55 de cadavre si patru gaini vii dintr-o gospodarie, iar joi, pana la amiaza am primit aproape 20 de solicitari", afirma Constantin Savu.