103. Este numarul persoanelor decedate intre 1997 si 2006 din cauza gripei aviare, confirmat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Daca vom compara milioanele si milioanele de pasari contaminate care au fost sacrificate mai ales in tarile asiatic

103. Este numarul persoanelor decedate intre 1997 si 2006 din cauza gripei aviare, confirmat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Daca vom compara milioanele si milioanele de pasari contaminate care au fost sacrificate mai ales in tarile asiatice, evident ca numarul deceselor umane este relativ mic. Deocamdata inca nu se poate spune ca virusul si-a schimbat in mod fundamental structura. Asta inseamna ca inca nu este capabil de a se transmite interuman, dar in acelasi timp este imposibil sa se prevada cand va avea loc aceasta mutatie. Potrivit OMS, din cauza virusului H5N1 au decedat 103 persoane din Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Indonezia, China, Turcia, Irak, Egipt, Azerbaidjan.
Supravegherea la nivel mondial a bolii e maxima. H5N1 inalt patogen a fost depistat in 36 de tari, potrivit Organizatiei Internationale pentru Sanatatea Animalelor. Birmania a raportat primul focar de H5N1. De asemenea, virusul aviar a patruns in Camerun si India. In Europa, in 15 tari au fost descoperite pasari salbatice purtatoare ale lui H5N1. In Asia, China este cap de afis in ceea ce priveste monitorizarea virusului ucigas. Un studiu intreprins de cercetatorii chinezi, publicat recent, arata ca H5N1 circula in mai multe provincii din sudul Chinei si ca lupta contra gripei aviare este in etapa eradicarii virusului la pasarile domestice din regiune.
CAINII SI PISICILE. Veterinarii din Rusia sustin ca pisicile si cainii contaminati cu virusul aviar nu ar reprezenta o amenintare pentru om si ca nu ar trebui sa ne panicam.
""Nu trebuie sa cream panica asupra pericolului pe care l-ar reprezenta cainii si pisicile"", a afirmat seful Serviciului federal rus pentru controlul veterinar, Serghiei Dankvert, in cadrul unui congres consacrat mijloacelor de limitare a propagarii gripei aviare. Vietnamul a inregistrat cele mai multe victime umane: 42 de morti din 93 de cazuri. Apoi se inscrie Indonezia, cu 22 decese din
29 de cazuri.

VACCIN


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.