Terenurile aflate in proprietatea marilor aeroporturi din Romania au intrat in atentia unui grup de interese liberal. Atat de liberal, incat doar serviciile secrete stiu unde si cat de sus se inchide cercul.

Initiativa liberala exista! Dovada sta si proiectul de hotarare de Guvern, framantat din greu la nivelul Cancelariei primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu. Mai trebuie doar, vorba presedintelui Traian Basescu, hotararea de guvern! Si
atunci, vilele de lux, care se vor construi pe pistele aeroportuare, vor sta... la masa cu Guvernul!
""Strategia de privatizare a unor societati comerciale, aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Turismului si Comunicatiilor"" - asa se numeste propunerea legislativa, aflata in faza de proiect, initiata de secretarul de stat liberal, Alexandros Galiatatos. Cert e ca, din prima clipa, acest ""proiect"" a starnit numeroase valuri in mediile de specialitate. In primul rand, pentru ca pe lista, in afara aeroporturilor ""Aurel Vlaicu"" - Baneasa, ""Henri Coanda"" - Otopeni, ""Traian Vuia"" - Timisoara si cel din Constanta, au fost introduse si tot ce inseamna cale ferata si port maritime. Nu ideea privatizarii acestei companii frapeaza atat de mult, ci modul in care, intr-un mod tipic romanesc, urmeaza sa se faca aceste lucuri. Si pentru ca tot veni vorba de ""mod"", una dintre prevederile ""scapate"" in viitoarea hotarare de guvern arata ca ""administrarea eficienta a patrimoniului se va putea face, inclusiv, prin vanzarea a cel mult 10% din valoarea totala a activelor imobilizate"". Adica vanzarea terenurilor excedentare, care insumeaza, surprinzator, exact 10% din active!
SUNA GOARNA. In sprijinul acestei idei marete, secretarul de stat in MTCT, Alexandros Galiatatos, a cerut de pe o zi pe alta inventarierea exacta a bunurilor care fac obiectul proiectului de hotarare. ""Din dispozitia secretarului de stat, Alexandros Galiatatos, veti transmite pana maine, 2 februarie 2006, ora 10:00, urmatoarele informatii privind situatia terenurilor, respectiv terenuri aflate in proprietatea privata a societatii, terenuri proprietatea privata sau publica a statului, aflate in folosinta societatii - suprafata, amplasament si valoarea contabila"". In ce priveste Aeroportul International ""Traian Vuia"" din Timisoara, conducerea unitatii a raspuns prezent la apelul de seara al secretarului de stat din Ministerul Transporturilor: ""Proprietate privata a societatii nu detinem. Proprietate privata a statului - 11,8 ha, pe care sunt construite cladirile aeroportuare, caile de balizas si pistele. 241, 86 ha - terenuri care fac obiectul proiectului de hotarare de guvern, prin care se vor transfera de la MAN, in administrarea MTCT"".
BATALIE CRUNTA. Referitor la cele 241,86 ha de teren, trebuie spus ca, o data cu desfiintarea bazei de aviatie militara Giarmata-Timis, Ministerul Apararii Nationale a cazut de acord sa transfere suprafata respectiva in administrarea Ministerului Transporturilor. In acest sens, a fost initiat si un proiect de hotarare de guvern, care se afla in procedura de avizare, desi documentatia respectiva a fost finalizata inca din iunie 2005. Toata lumea a cazut de acord asupra transferului, inclusiv CSAT, avizand favorabil acest schimb dintre MAN si MTCT. Mai putin prefectul apolitic de Timis, fost liberal, Ovidiu Draganescu! In corespondenta sa cu secretarul de stat Alexandros Galiatatos, prefectul Draganescu trece peste avizul CSAT si negociaza urmatoarele: ""... urmare a convorbirii anterioare avute cu dvs., va transmitem atat acceptul, cat si solicitarea ca, in hotararea initiata, sa fie prevazut transferul parcelei A 483 in suprafata de 24,78 ha Primariei comunei Ghiroda. Mentionam ca aceasta parcela este inclusa in Anexa la proiectul initiat, adica in suprafata totala de 241,83 ha"". De ce a intentionat prefectul Ovidiu Draganescu sa smulga 10% din suprafata totala a transferului si sa o dea, chipurile, Primariei Ghiroda, localitate aflata la nici doi km de Timisoara, ramane o enigma, atat timp cat primarul comunei, Gheorghe Cinca, a afirmat ca inca de la inceput a avut embargou sa puna localnicii in posesie pe parcela A 483.

NEGOCIERI DISCRETE LA MÃœNCHEN