Doar doua firme de constructii vor participa la licitatia organizata de Primaria Capitalei pentru refacerea primelor 11 scoli, prinse in programul de finantare cu credite de la Banca Europeana de Investitii (BEI), desi caietul de sarcini a fost cumpa
Doar doua firme de constructii vor participa la licitatia organizata de Primaria Capitalei pentru refacerea primelor 11 scoli, prinse in programul de finantare cu credite de la Banca Europeana de Investitii (BEI), desi caietul de sarcini a fost cumparat de 34 de societati. Societatile ridica mari semne de intrebare.
Prima, asocierea de firme SC Global Invest & Trade LLC si SC General Construct & Consult SRL, care a oferit un pret de 10.372.018 euro (fara TVA), este detinuta de Popa Ginel si are sediul in SUA, Delaware, Dover, paradis fiscal pentru firme. Pe langa acest off shore a mai depus oferta firma SC Cominco SA Bucuresti, care ofera un pret de 12.436.739 de euro pentru refacerea unitatilor scolare. SC Cominco n-are o reputatie foarte buna. In perioada 2002-2003, Banca Mondiala a alocat aproape 6 milioane de euro pentru reabilitarea a 59 de scoli din judetul Prahova, o parte din lucrari fiind executata de firma Cominco. Rezultatul: anul trecut, multe dintre unitatile de invatamant renovate erau la pamant. Autoritatile locale au fost nevoite sa aloce inca 5 miliarde de lei pentru alte reparatii capitale.
PREFERATA DE AUTORITATI. Cominco SA a fost infiintata in 1990 prin reorganizarea fostului trust Antrepriza Generala de Constructii si Montaje Miniere Bucuresti. Privatizata in 1998, societatea a devenit un adevarat magnet pentru fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeana. Pana la sfarsitul anului 2001, administratorul companiei a fost Serban Mihailescu.
Licitatia pentru refacerea unitatilor de invatamant a fost amanata de mai multe ori, tocmai pentru a se prezenta firme serioase care sa nu creeze probleme autoritatilor locale. Din pacate, cele doua firme care au ramas in cursa nu promit mare lucru.
Municipalitatea a alocat pentru refacerea primelor
11 scoli - din cele 106 prinse in program - un buget de 13.572.402 euro (cu TVA). Finantarea lucrarilor este asigurata prin bugetul local (25%) si din fonduri obtinute printr-un imprumut BEI (75%).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.