Moartea lui Slobodan Milosevici, fostul presedinte iugoslav care a murit la Haga, ii va impiedica pe nationalistii sarbi sa se reafirme din nou, se arata intr-o analiza a Institutului Stratfor din SUA.

Se poate crede, aparent, ca in Serbia se va naste un nou guvern radical, probabil sustinut de socialisti. Dar o analiza atenta a circumstantelor mortii lui Milosevici ar putea oferi un alt raspuns.
Teoriile din jurul mortii lui Milosevici par superficiale. Ipoteza sinuciderii poate fi crezuta de familie, dar atat. Un om aflat de cinci ani in inchisoare avea suficient timp sa se gandeasca mai inainte la aceasta varianta. Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie avea suficiente probe care sa-l inculpe pe ""macelarul din Balcani"", astfel ca varianta asasinarii nu sta nici ea in picioare. La fel se intampla si cu varianta mortii accidentale, pe care si-a provocat-o insusi Milosevici, care, de fapt, voia sa saboteze tratamentul medical la care era supus pentru a fi eliberat si trimis pentru ingrijiri medicale la Moscova. Este greu de crezut - sugereaza Stratfor - ca un om ca Milosevici s-ar fi gandit ca ""o tara de mana intai ca Olanda va trimite un pacient pentru ingrijiri urgente, cu un zbor de cateva ore, intr-o tara cu un sistem medical indoielnic"".
Stratfor se intreaba cine a avut de castigat de pe urma mortii lui Milosevici. In primul rand, TPI este cel mai afectat de moartea fostului presedinte. Curtea de la Haga va trebui sa isi justifice acum existenta. In al doilea rand, nationalistii sarbi s-au ales cu o amintire, nu si cu un martir, iar Serbia a scapat de o condamnare morala din partea comunitatii internationale.
STABILITATE. ""O condamnare a lui Milosevici ar fi implicat o condamnare a populatiei sarbe"", se arata in articol. Sarbii sunt nu numai extrem de saraci, dar si extenuati emotional. O data cu moartea lui Milosevici a fost inchis capitolul razboaielor iugoslave. Dupa extinderea Uniunii Europene, cu Romania si Bulgaria, regiunea va capata mai multa stabilitate. Pe buna dreptate, Serbia ar trebui sa fie un centru regional economic si politic. Serbia si-a construit propria infrastuctura, un lucru de laudat dupa bombardamentele NATO din 1999, iar populatia este educata. Ceea ce nu inseamna ca viitorul este roz. Inflatia a atins nivelul de 17%. Este nevoie de investitii uriase.

PARTIDELE, IN DERIVA