Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Marilena Stancu, se numeste de fapt Constantinescu, ea fiind sotia lui Ovidiu Constantinescu, PR manager la Rompetrol Rafinare. Jurnalul National a dezvaluit inca de la inceputul anului legaturile di
Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Marilena Stancu, se numeste de fapt Constantinescu, ea fiind sotia lui Ovidiu Constantinescu, PR manager la Rompetrol Rafinare.
Jurnalul National a dezvaluit inca de la inceputul anului legaturile dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. Aceste dezvaluiri se refereau la intalnirile de taina ale tripletei Tariceanu-Macovei-Patriciu, dar si a avocatilor presedintelui Rompetrol cu ministrul Justitiei.
Dinu Patriciu a fost pus sub acuzare - alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol - pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), politisti de la Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Cercetari si specialisti ai Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor aveau indicii privind neefectuarea unor investitii de
15 milioane de dolari si diminuarea unor taxe insumand sute de miliarde de lei catre bugetul de stat. Ulterior, procurorii de la Parchetul Instantei Supreme au extins cercetarile si au formulat noi acuzatii la adresa lui Patriciu si a altor persoane, cu privire la infractiuni la Legea societatilor comerciale si manipularea bursei de capital. In acest dosar, mai multe persoane - printre care presedintele companiei, Dinu Patriciu - sunt cercetate in legatura cu modul de tranzactionare la bursa a actiunilor societatii.
DECLARATIA DE AVERE. O accesare a declaratiei de avere a Marilenei Stancu de site-ul MJ ne-a dezvaluit inca o legatura intre ministerul condus de Monica Macovei si Dinu Patriciu. In declaratia amintita, Marilena Stancu, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei si consilierul personal al Monicai Macovei, se numeste Constantinescu si este sotia lui Ovidiu Constantinescu, PR manager la Rompetrol Rafinare. Cu alte cuvinte, sotul Marilenei Constantinescu este specialist in Relatii Publice, mai precis in crearea si intretinerea unei imagini, cel putin bune, a unei companii; in cazul de fata, a Rompetrol Rafinare. Un PR Manager in cadrul unei companiei poate fi salvator in situatii de criza, iar Rompetrol Rafinare nu a fost ocolit de necazuri. Recent, procurorii au cerut impunerea unui sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de grupul Rompetrol Olanda la subsidiara romaneasca Rompetrol Rafinare, care detine rafinaria Petromidia. In urma sechestrului, actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate pentru scurt timp de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.
ANTICORUPTIE PE HARTIE. Pentru cei care vor sa consulte declaratia de avere a Marilenei Constantinescu (fost ziarist la Evenimentul Zilei si Radio Total, care-i succed in functie lui Dan Tapalaga, ziarist si el, ajuns la Cotidianul pe traseul profesional Evenimentul Zilei - Romania Libera) nu este o munca usoara. Accesul la acest document este destul de greoi. Nu se poate spune insa nici macar acelasi lucru despre declaratiile de interese ale demnitarilor si functionarilor din Ministerul Justitiei. Si aceasta, pentru ca ele lipsesc cu desavarsire. Intr-adevar, Legea anticoruptie, 161/2003, nu prevede decat obligativitatea publicarii pe site-ul institutiei a numelor persoanelor care, in mod nejustificat, nu si-au depus declaratiile de interese in termenul prevazut de acest act normativ. Aceeasi lege prevede ca ""evidenta declaratiilor de interese se consemneaza intr-un registru special, denumit ""Registrul declaratiilor de interese"". De altfel, reprezentanta Ministerului Justitiei, Oana Balescu, ne-a oferit spre lectura aceasta prevedere a legii cand am intrebat unde sunt postate declaratiile de interese ale personalului angajat in Ministerul Justitiei.
Numai ca Legea 161/2003 este valabila si pentru demnitarii din Guvern si Parlament, iar acestia, dand dovada de transparenta, si-au facut publice declaratiile de interese pe site-ul acestor institutii. La aceeasi dovada de transparenta ne-am fi asteptat si de la Monica Macovei, mai ales ca pe site-ul Ministerului Justitiei exista o rubrica dedicata luptei anticoruptie.
VECHIME. Ovidiu Constantinescu lucreaza din decembrie 2001 la Rompetrol, potrivit oficialilor companiei. Acestia au afirmat ca nu exista nici un conflict de interese, atata vreme cat Constantinescu isi respecta indatoririle de serviciu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.