Inainte de a fi uns presedinte peste deputati, liberalul Olteanu (constitutie firava, taios, se pare, ca minte) a fost bumbacit pe coridoarele Parlamentului de colegul de alianta Marius Marinescu. Acesta este membru PD si se declara ritos fan al lui
Inainte de a fi uns presedinte peste deputati, liberalul Olteanu (constitutie firava, taios, se pare, ca minte) a fost bumbacit pe coridoarele Parlamentului de colegul de alianta Marius Marinescu. Acesta este membru PD si se declara ritos fan al lui Traian Basescu. Chiar daca-i fost marinar, ma indoiesc ca Traian Basescu ar fi tabarat cu pumnii (in Parlament) pe un inamic de idei.
Negasindu-si cuvintele - maruntis nenorocit ratacit prin buzunarele mintii - , democratul Marinescu, de meserie chelner, care a urcat, aud, pana la rangul inalt de sef de sala, si-a utilizat reteta veche, exersata de atatea ori in scoaterea in branci a musteriilor din carciuma. Un cot in burta, un cap in gura, un pumn in masele, iata transarea unei polemici de idei. De ce n-ar merge si in Parlament? Daca de la fostul chelner care-si plimba tantos statura atletica prin Parlament nu ne asteptam la altceva, pretentiile noastre urca
atunci cand intalnim profilul intelectual al domnului Antonie Iorgovan. Profesor, avocat, parlamentar.
Domnul Iorgovan, specialist in scaparea hotilor mari din puscaria meritata, este, cum ziceam, avocat si profesor. De la inaltimea catedrei, universitarul predica lectia dreptului si masoara, cu centimetrul exigentei proprii, capacitatea junilor studenti de a-l invata pe de rost. Iorgovan ajunge la universitate nu numai cu traista doldora de doctorate, ci si cu meritul suplimentar, neregasit in ierarhia academica, de ""parinte al Constitutiei"". Langa un asemenea om, tanarul invatacel traieste spaime si emotii sinucigase. Gazetarii ii sorb cuvintele atenti sa nu-i turteasca din neglijenta vreo virgula si sa-i piarda, in superficialitatea unei meserii lejere, vreo nuanta. Politicienii asteapta si ei de la Iorgovan dezlegari pentru marile interogatii istorice, cosmice, intergalactice.
Ciclic insa, domnul Iorgovan da cu bata in balta. Sufla mucii in fasole. Se comporta, iertati-ma, ca un chelner, nu neaparat chelnerul Marinescu, care pare mai stilat. Te astepti de la Iorgovan la o mojicie mai spalata! As! Parintele Constitutiei e o tata - injura, insulta, tipa in dezbaterile televizate, isi da poalele peste cap. Pe un tanar avocat care avusese indrazneala sa-l contrazica intr-o chestiune de principii l-a tavalit in troaca porcilor - idiot, hahalera, tampit. Vorbele domnului Iorgovan. La televizor, in direct. Sa-i fi stricat indelunga convietuire cu borfasii in vecinatatea gratiilor, la interogatorii? Pesemne.
De cateva zile, Antonie Iorgovan, viteaz nevoie mare cu cei cazuti la podea, s-a facut din nou remarcat. Ca acum o jumatate de an, ca acum un an, ca acum cinci ani, ca de cand il stim. Chelnerul din el, strivit cu greu, scoate capul si se afirma. Si-a balacarit un coleg de partid si pe cei ""grupati in jurul lui"". Bravos, musiu! Sa ne traiesti spre fala intelectualitatii romane!
Parlamentul in tarile spalate califica prestigii, pune in valoare geniul rar al oratoriei, inghesuie in aceeasi sala minti enciclopedice si mai ales constiinte. Vacarii cu limbaj de cireada sunt lasati afara. Votul de cele mai multe ori ocoleste marlanii, ii lasa pe centura. La noi, Parlamentul a coborat mercurul increderii populare pana la pivnita si subsol. Sunt inamici din afara Parlamentului care-l vor pitic, care-l vor Mare Adunare Nationala, care-l vor nimic. Alte scaune, alte sceptre trebuie sa conduca, sa domine, sa se lafaie. Daramarea vine insa si din interior. O autodaramare de caramizi degerate. Fostul chelner Marinescu, senator PD si cioclopedicul Antonie Iorgovan, parlamentar PSD, manjesc si trag in jos singura institutie care ar trebui sa salveze si sa mentina intr-o tara nebananiera democratia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.