Centrul de detentie de la baza americana Guatanamo din Cuba, unde sunt inchisi peste 500 de suspecti de terorism, capturati de americani in Afganistan si Irak, si care se afla inca de la infiintarea lui, in 2002, in mijlocul unor vii controverse din
Centrul de detentie de la baza americana Guatanamo din Cuba, unde sunt inchisi peste 500 de suspecti de terorism, capturati de americani in Afganistan si Irak, si care se afla inca de la infiintarea lui, in 2002, in mijlocul unor vii controverse din cauza abuzurilor soldatilor americani asupra detinutilor, a revenit ieri din nou in centrul atentiei.
Pentru prima oara, patru fosti detinuti de la Guantanamo au povestit, la Universitatea George Washington din capitala federala a SUA, studentilor si jurnalistilor despre controversatul centru de detentie intr-o atmosfera relaxata in cadrul unei videoconferinte intitulate ""Vocea Guantanamo"". RELAXATI. Imbracati sport, asezati la masa unui birou de avocatura din Londra, mancand chipsuri si sorbind din cand in cand din paharele cu suc de portocale, Shafiq Rasul, Tarek Dergoul, Asif Iqbal si Rhuhal Ahmed, patru britanici de origine araba, si-au spus parerea despre comportamentul gardienilor americani cu care au interactionat in cei doi ani de detentie. ""A fost o perioada grea pentru noi. Guantanamo e ca o gradina zoologica. Eram paziti in custi 24 de ore din 24"", marturiseste Shafiq. ""La Guantanamo nu exista interogatorii, ci doar un grup de baietei care pun intrebari stupide si fac remarce stupide"", spune Tarek. Experienta in captivitate a trei dintre cei patru detinuti britanici a fost de altfel si subiectul filmului ""Drumul spre Guantanamo"", regizat de Michael Winterbottom si premiat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de argint.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.