Judecatorii instantei supreme au dat ieri sentinta finala in procesul Revolutiei de la Cluj. Recursurile celor acuzati de uciderea a 26 de persoane si ranirea altor 52 au fost respinse, ramanand valabile condamnarile la inchisoare a cinci din cei sas
Judecatorii instantei supreme au dat ieri sentinta finala in procesul Revolutiei de la Cluj. Recursurile celor acuzati de uciderea a 26 de persoane si ranirea altor 52 au fost respinse, ramanand valabile condamnarile la inchisoare a cinci din cei sase inculpati.

Astfel, generalul (r) Iulian Topliceanu, fost comandant al Armatei a 4-a, are de executat 10 ani de inchisoare si Ioachim Moga, fost prim-secretar al Comitetului judetean PCR Cluj, 8 ani. Colonelul Valeriu Burtea, fost comandant al unei unitati militare din Floresti, si lt. col. Ioan Cocan, fost comandant de divizion, au de executat cate noua ani dupa gratii, iar maiorul Ilie Dicu, 15 ani de inchisoare. Singura persoana achitata este fruntasul Marian Bolbos, care fusese judecat sub acuzatia de omor calificat. Magistratii i-au obligat pe inculpati sa plateasca, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale, despagubiri catre cele aproape 80 de parti civile din dosar. Acestea se ridica la aproximativ 40 de miliarde de lei vechi.
Alaturi de cei sase, au mai fost cercetate si alte persoane care detineau in Decembrie 1989 functii importante in stat, dar complexitatea dosarului
i-a determinat pe procurori sa desparta faptele in mai multe dosare. (V. Fotache, M. Pasa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.