Timp de trei zile, cunoscuti producatori de vinuri din Romania si nu numai si-au ""adus"" cramele la Timisoara. Acolo a avut loc a treia editie a Salonului International al Vinului - Vinvest 2006. Producatori de vin si bauturi pe baza de struguri, prieteni, dar in acelasi timp concurenti, si-au dat intalnire la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara, la Salonul Vinvest 2006, organizat in perioada 17-19 martie. Oferta a fost pe potriva asteptarilor tuturor celor prezenti, fie ei simpli curiosi sau adevarati specialisti in vinificatie. Editia din acest an, cea de-a treia, a venit cu doua surprize. Pentru prima data au fost invitati si producatori straini, astfel festivalul a devenit international. O alta premiera, de mult asteptata, a fost si organizarea Concursului National de Vinuri si Bauturi Alcoolice. Prof. dr. Ioan Namolosanu, membru in prezidiul concursului, ne-a dat cateva detalii cu privire la modul in care s-a desfasurat degustarea. PROVOCARE. Pentru acest concurs au fost selectate 132 de probe care au ajuns pe rand, timp de doua zile (miercuri si joi), pe masa celor sapte experti degustatori. Pe langa acestia au existat si trei membri ai juriului. ""Fiecare vin a aparut pe masa expertilor sub un numar, astfel incat nu s-a stiut ce se degusta. In timpul desfasurarii degustarii nu s-a discutat, iar mesele au fost asezate astfel incat sa nu se vada ce nota a dat colegul de alaturi. Toate aceste masuri au fost luate pentru a asigura obiectivitatea jurizarii"", ne-a declarat prof. Namolosanu. La sfarsit s-a stabilit ca 111 probe indeplinesc conditia de medalii. Astfel, sambata, la decernari, o mare parte dintre participanti a plecat acasa cu cel putin o medalie si o diploma. Pentru o transparenta totala, dupa decernarea premiilor a fost organizata o degustare a vinurilor prezente in concurs pentru toti cei prezenti la Salon. REGINA VINULUI. Sirul surprizelor nu s-a incheiat aici. Stefana Savin, Regina Vinului, ""incoronata"" in noiembrie anul trecut, si-a facut prima aparitie in public, incepand astfel un lung ""turneu"" pe care vinul romanesc il va avea in cateva mari orase ale lumii. Pe tot parcursul acestui an, ea va merge la renumite festivaluri si expozitii ale vinului, organizate in: Düsseldorf, Londra, Hong Kong, Moscova. Regina a fost cea care a oferit un zambet si medalii participantilor la Concursul National de Vinuri si Bauturi Alcoolice. PARTICIPARE. Cele mai mari intreprinderi din Romania au venit la Timisoara: Cotnari, Vincom Vrancea, Casa Davino, Cramele Recas, Vinex Murfatlar, Jidvei, Vin Club Odobesti. In total 26 de producatori de vin. Printre acestia au fost si fabrici vinicole de peste hotarele tarii. Pentru Intreprinderea italiana Negro, aceasta este prima aparitie in Romania, de aceea au venit la expozitie sa cunoasca preferintele consumatorului local, dar si sa gaseasca un importator. In acelasi timp, Groupe Passion Vin, un importator al vinurilor din Franta, incearca deja sa fidelizeze publicul. ""Impreuna cu oenologul Ion Pusca, prin degustare, am ales cateva sortimente de vinuri care ar putea fi pe placul romanilor. Mai mult, noi recomandam, la sarmale, sa serviti un Bordeaux, veti vedea ca este cea mai potrivita alegere"", ne-a declarat Guy Labeyre, export manager la aceasta companie. La Salonul International al Vinului si-au expus produsele si trei intreprinderi din Republica Moldova: Vitis Hancesti, Chateau Vartely si Bostavan. IMAGINE. La editia din acest an, fiecare expozant a incercat sa atraga potentialii consumatori nu doar prin prezentarea vinurilor, ci si prin amenajarea unor standuri cat mai originale. Cotnari, de exemplu, a ""construit"" un adevarat castel din lemn, iar Murfatlar a ""plantat"" cativa butasi de vita-de-vie. ""In comparatie cu anii trecuti, de aceasta data standurile sunt personalizate si extrem de bine amenajate. Se simte ca se fac mari investitii in imaginea intreprinderilor"", ne-a declarat Constantin Duma, unul dintre organizatorii Salonului International al Vinului de la Timisoara. RECOMANDARE
""Impreuna cu oenologul Ion Pusca, prin degustare, am ales cateva sortimente de vinuri care ar putea fi pe placul romanilor. Mai mult, noi recomandam la sarmale sa serviti un Bordeaux, veti vedea ca este cea mai potrivita alegere"" - Guy Labeyre, export manager Groupe Passion Vin