Ne este clar ca, in buna masura, de noi depinde daca la 1 ianuarie 2007 Europa comunitara ne va deschide portile sau ne va invita sa mai stam o tura pe-afara, sa ne incalzim si sa ne facem lectiile. A mai ramas putin timp sa ne onoram obligatiile

Ne este clar ca, in buna masura, de noi depinde daca la
1 ianuarie 2007 Europa comunitara
ne va deschide portile sau ne va invita sa mai stam o tura pe-afara, sa ne incalzim si sa ne facem lectiile. A mai ramas putin timp sa
ne onoram obligatiile
asumate in raport
cu Bruxelles-ul.
Si mai putin timp pana la raportul de tara din luna mai, penultimul, care va masura progresele Romaniei in preambulul raportului din toamna, cel decisiv.

Pe fondul experientei dobandite de expertii UE in relatia cu cele zece state central si est-europene admise in 2004, severitatea cu care sunt primite promisiunile si sunt evaluate performantele a crescut. De aceea, Romania si Bulgaria sunt monitorizate mai atent si mai in cunostinta de cauza. Ultima evaluare, de la 25 octombrie 2005, a fost un avertisment si a jalonat ""harta integrarii"" cu stegulete rosii, nu putine. De atunci, euroscepticismul comunitarilor este in crestere si toarna cu paharelul apa rece pe entuziasmul si siguranta afisate de oficialii de la Bucuresti. La Bruxelles au fost apreciate eforturile Romaniei in combaterea coruptiei, in colectarea veniturilor bugetului de stat, in securizarea frontierelor. Provoaca ingrijorare disfunctii care apasa asupra capacitatii economiei romanesti de a deveni competitiva in plan international. In plus, anul trecut, responsabilii comunitari si ai FMI au perceput o evolutie macro-economica negativa. Ne mai atarna de picioare urmatoarele ghiulele: birocratia excesiva, instabilitatea legislativa in domeniul fiscal, practicile neconcurentiale.
Ca sa spunem lucrurilor pe nume in putine cuvinte, ne-am propus in zilele urmatoare sa configuram harta ""steguletelor rosii"" in care ne intepam la portile Europei. Am strans laolalta analize provenite de la mai multe institutii si organisme ce ne pot ajuta sa ne formulam un tablou cat mai aproape de adevar. Vom prezenta zilnic disfunctiile din domenii marcate cu ""stegulete rosii"". Daca tot sta Bruxelles-ul cu lupa pe ele, macar sa le vedem pe toate laolalta. Noi nu facem altceva decat sa le enumeram.
In termeni generali, ""steguletele rosii"" s-au adunat in jurul urmatoarelor disfunctii ale societatii si economiei romanesti:
Gradul crescut de coruptibilitate a functionarilor publici.
Rezultate neconvingatoare in prevenirea si combaterea coruptiei.
Slaba capacitate administrativa a unor institutii de a gestiona racordarea realitatilor romanesti la cele comunitare (managementul fordurilor comunitare, controlul vamal, relansarea agriculturii, achizitiile publice, protectia mediului, asigurarea mediului concurential s.a.).
Intarzierea implementarii acquis-ului comunitar privind poluarea industriala si managementul de risc.
Tergiversarea modificarii legislatiei in domeniul achizitiilor publice. (Proiectul noii legi deja si-a atras numeroase critici din partea reprezentantilor institutiilor de stat si ai mediului de afaceri).

DIALOG SOCIAL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.