In ciuda cresterii riscului pierderii la Bursa de la Bucuresti, piata instrumentelor derivate de la Bursa din Sibiu este inca putin folosita, desi menirea sa este tocmai acoperirea riscului. Sibiul s-a molipsit cu nesiguranta Bucurestiului, in privin

In ciuda cresterii riscului pierderii la Bursa de la Bucuresti, piata instrumentelor derivate de la Bursa din Sibiu este inca putin folosita, desi menirea sa este tocmai acoperirea riscului. Sibiul s-a molipsit cu nesiguranta Bucurestiului, in privinta celor mai ""volatile"" actiuni din aceasta perioada: Rompetrol.

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) a revenit luni la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), scazand cu 3% fata de joi si cu circa 35% de la inceputul anului. Lichiditatea (volumul si valoarea) tranzactiilor a fost destul de ridicata, ceea ce dovedeste cat de mare este ingrijorarea investitorilor privind efectele cercetarilor penale asupra viitorului companiei.
Totusi, investitorii folosesc prea putin Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, pentru a se proteja de o evolutie adversa a pretului de la Bucuresti. La Sibiu se poate acoperi din pierderile inregistrate la BVB, prin intermediul contractelor la termen ""futures"". Cine cumpara sau vinde anumite actiuni la Bucuresti va face operatia inversa la Sibiu, vanzand sau cumparand contracte futures avand ca ""suport"" aceleasi actiuni.
VOLATILITATEA. Specialistii spun ca sunt ""volatile"" actiunile care sufera variatii mari de pret. De pilda, anul acesta, pe perioade de cateva zile, variatiile cotatiilor RRC au oscilat intre 1% si 17%, in plus sau in minus. ""Acum sunt aproape 11.600 de pozitii deschise pe Rompetrol (numarul contractelor nelichidate - n.r.) la scadenta 31 martie si peste 12.900 la scadenta 30 iunie, ceea ce este destul de mult. Multi si-au inchis pozitiile ca sa-si «marcheze» (incaseze - n.r.) profiturile"", spune Radu Balbaie, directorul de tranzactii al Bursei din Sibiu, intrebat de ce nesiguranta privind evolutia actiunilor la Bucuresti nu creste volumul contractelor futures. Ca sa lichidezi un contract de cumparare futures va trebui sa vinzi un contract cu acelasi numar de actiuni, dar evident la alt pret. Diferenta de pret va da profitul sau pierderea, care mai departe va recupera sau nu din pierderea inregistrata din operatiunile de la BVB.
RISCUL SI PROFITUL. Cine a vandut la 3 ianuarie, la Sibiu, un contract futures pentru 10.000 de actiuni RRC cumparate la Bucuresti in aceeasi zi ar fi putut ramane ieri cu un profit de 205 lei noi, daca ar fi dorit sa-si protejeze investitia impotriva riscului ca actiunile sa scada. Scaderea merita sa fie luata in calcul, avand in vedere ca era probabila succesiunea de aparitii la tribunal a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, si suspendarea actiunilor de la tranzactionare pentru a limita pierderile. La data de 3 ianuarie, actiunile Rompetrol au inchis la 0,114 lei la Bucuresti, iar inchiderea futures de la Sibiu a fost de 0,138 lei noi, pentru scadenta iunie. Ieri, o actiune Rompetrol a costat 0,0869 lei la Sibiu si 0,0845 lei la Bucuresti. Detinatorul actiunilor ar fi pierdut 305 lei la Bucuresti, dar ar fi castigata€¦ 511 la Sibiu.

PE MUCHIE DE CUTIT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.