Scrutinul prezidential din Belarus, castigat cu 82,6% din voturi de actualul presedinte, Aleksandr Lukasenko, conform datelor furnizate de Comisia electorala, a starnit, cum era de asteptat, vii proteste in randul simpatizantilor principalului sau contracandidat, Aleksandr Milinkevici, si a condus la luari de pozitie ferme din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene si a OSCE, care au catalogat rezultatele ca fiind frauduloase si nedemocratice. ""Ne pregatim sa actionam impotriva responsabililor acestor fraude si impotriva violarii drepturilor omului"", a declarat Scott McClellan, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
SANCTIUNI. ""SUA nu accepta rezultatele acestor alegeri. Campania electorala s-a desfasurat intr-un climat de teama, dominat de arestari, violente si fraude. Sustinem cererea democratilor din Belarus pentru organizarea unui nou scrutin"", a subliniat McClellan.
Casa Alba s-a declarat pregatita sa ia masuri contra actualei puteri de la Minsk prin ""restrictionarea deplasarilor"" liderilor belarusi in SUA si impunerea unor ""sanctiuni financiare pentru anumite persoane"". In schimb, Rusia a considerat valide alegerile, in ciuda faptului ca atat OSCE, cat si presa liberala rusa alaturi de alte ziare din Polonia si Ucraina au denuntat frauda electorala. Si Bruxellesul s-a declarat ingrijorat de actuala situatie si a comunicat, prin intermediul comisarului european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, ca Executivul european va recurge, de asemenea, la noi sanctiuni impotriva Minskului.