O agentie de control a Congresului american a testat eficienta, pe 21 de aeroporturi din SUA, a sistemelor de detectare a materialelor folosite pentru fabricarea bombelor artizanale.

Testele au esuat, iar autoritatea care se ocupa de securitatea transporturilor nu a facut nici o clarificare pana ieri la inchiderea editiei.
RATEU. Invocand ""ratiuni de securitate"", televiziunea americana NBC, care a facut publica aceasta informatie deranjanta pentru autoritatile americane, nu a dat publicitatii numele celor 21 de aeroporturi si nici natura materialelor folosite de investigatorii federali care au actionat sub acoperire. Inspectorii Biroului de Contabilitate Generala, institutie subordonata Congresului, au incercat sa testeze astfel gradul de vulnerabilitate a liniilor aeriene in privinta teroristilor kamikaze care isi fabrica bombele din materiale ieftine si usor de procurat. ""In toate cele 21 de aeroporturi verificate, nici unul dintre elementele sistemului nu a detectat materialele pentru fabricarea bombei. Chiar atunci cand inspectorii au determinat intentionat controale suplimentare, nimeni nu a gasit materialele"", au declarat surse citate de NBC. (Anca Aldea)