Presedintele Traian Basescu considera ca a procedat corect atunci cand a decis sa-i mentina pe sefii serviciilor secrete si isi propune sa schimbe perceptia romanilor in privinta acestor institutii. Intr-un interviu acordat postului de radio Deut

Presedintele Traian Basescu considera ca a procedat corect atunci cand a decis sa-i mentina pe sefii serviciilor secrete si isi propune sa schimbe perceptia romanilor in privinta acestor institutii.

Intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle, seful statului a afirmat ca, in mod categoric, serviciile de informatii romanesti nu mai sunt ceea ce au fost in trecut, insa s-a facut foarte putin pentru schimbarea imaginii lor.
BILANT. ""A trebuit sa vina anul 2005, primul meu an de mandat, pentru ca in CSAT sa luam decizia de transfer a 1,3 milioane de dosare de informatori spre a fi cercetate de institutia specializata si puse la dispozitia publicului. A trebuit sa treaca 16 ani si tot 2005 sa vina si sa iau decizia desecretizarii si predarii catre arhive a celei mai mari parti a dosarelor Serviciului de Informatii Externe. A trebuit sa vina anul 2005 sa dispun desecretizarea si predarea catre Arhivele Statului a arhivelor Pactului de la Varsovia sau a arhivelor CAER"", a amintit Traian Basescu. In opinia sa, faptul ca serviciile si structurile statului au stat atat de multi ani cu aceste poveri ale trecutului comunist in spate a avut un rol foarte mare in lipsa de incredere pe care romanii au manifestat-o si continua sa o manifeste fata de serviciile de informatii. Basescu a precizat, in context, ca perceptia va trebui schimbata, el propunandu-si sa lucreze la acest lucru, chiar daca va trebui sa se confrunte cu neincrederea romanilor.
ALTA MISIUNE. Traian Basescu a reiterat faptul ca serviciile secrete nu mai au ca destinatie supravegherea romanilor, ci apararea lor de terorism, de traficul ilegal de droguri, de tot ceea ce inseamna riscuri asimetrice, de criminalitatea transfrontaliera. ""Va trebui sa gasesc resurse si sa devina pentru mine o prioritate chiar transparentizarea activitatii serviciilor, atat cat poate fi ea transparentizata intr-un stat democratic"", a mai spus presedintele. Traian Basescu a afirmat ca a procedat corect atunci cand a decis sa nu ii schimbe pe sefii SRI si SIE, desi erau numiti de fosta putere. ""N-am schimbat sefii serviciilor de informatii si cred ca a fost o miscare corecta. Ei proveneau de la fosta putere. La noi a fost o traditie ca sefii serviciilor de informatii sa fie schimbati o data cu alegerile, o data cu schimbarea presedintilor. Pentru mine, faptul ca am mentinut sefii serviciilor de informatii de la fosta putere a fost o garantie ca nu voi fi acuzat ca le utilizez impotriva opozitiei, impotriva oamenilor politici. Si n-as vrea sa-mi imaginez cum ar fi sunat acuzatiile daca ii schimbam si puneam oamenii mei"", a subliniat presedintele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.