Maria Tripadus, magistratul care a judecat, la instanta de fond, cererea procurorilor de arestare a lui Dinu Patriciu, a picat ieri ""Testul CAB"". Verdictul dat de judecatoare a fost ""casat"" de instanta de control judiciar. Tribunalul va rejudeca

Maria Tripadus, magistratul care a judecat, la instanta de fond, cererea procurorilor de arestare a lui Dinu Patriciu, a picat ieri ""Testul CAB"". Verdictul dat de judecatoare a fost ""casat"" de instanta de control judiciar. Tribunalul va rejudeca arestarea.

Incredibil, dar adevarat, arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu va fi din nou discutata la Tribunalul Capitalei, pentru a treia oara in ultimul an. Curtea de Apel Bucuresti (CAB), instanta competenta sa verifice temeinicia si legalitatea hotararii data de judecatoarea Maria Tripadus in acest caz, a casat ieri verdictul in urma caruia presedintele Rompetrol a ramas sa fie cercetat in stare de libertate. Admitand recursul Parchetului, CAB a dispus ca Tribunalul sa rejudece cauza. Decizia Curtii este definitiva.
ADRESA LUI ILIE BOTOS. Sedinta de judecata a inceput cu lamurirea pozitiei Parchetului General. Printr-o adresa semnata de procurorul general Ilie Botos, s-a retras doar recursul impotriva respingerii cererii de recuzare a judecatoarei Maria Tripadus si s-a mentinut recursul impotriva verdictului dispus fata de inculpatul Dinu Patriciu, prin incheierea de sedinta din 24 februarie, prin care s-a admis exceptia nulitatii cererii de arestare.
VERDICT ELIPTIC SI NEMOTIVAT. Instanta de control judiciar a ridicat din oficiu o problema de procedura. Presedintele completului, judecatorul Marin Carcel, i-a intrebat atat pe procurorul de sedinta, cat si pe aparatori daca incheierea cu pricina, prin dispozitivul pe care il contine, raspunde cerintelor imperative ale articolului 149 indice 1, alineatul 9. Potrivit acestei prevederi, judecatorul admite sau respinge propunerea de arestare preventiva (in cursul urmaririi penale) prin incheiere motivata. Dupa dezbateri de o ora, aparatorii, prin vocea avocatului Gheorghe Mateut, au recunoscut ca, asa cum sustinea si Parchetul, prin incheiere nu se respinge explicit cererea de arestare. Mateut a gasit insa ca acesta este un motiv pentru inadmisibilitatea recursului, si nicidecum pentru admiterea lui, cum a cerut procurorul de sedinta. Prin verdictul dat, Curtea a stabilit ca verdictul Tribunalului a fost eliptic si nemotivat.
ULTIMUL CUVANT. ""Eu stiu ca in spatele formei se afla fondul, care este acum libertatea mea. Sper ca, dupa doi ani de cercetari, aceasta cauza sa ajunga in fondul ei adevarat la instanta, pentru a-mi dovedi nevinovatia"", a spus Dinu Patriciu, exprimandu-si increderea in justitie.

DISJUNGEREA ""IMPLICITA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.