Veniturile din 2005 ale detectivilor particulari au depasit un milion de euro. Aceasta piata este in continua crestere, deoarece oamenii vor sa stie adevarul pana in cele mai mici detalii. Ai impresia ca partenerul de viata te inseala? Ti se p

Veniturile din 2005 ale detectivilor particulari au depasit un milion de euro. Aceasta piata este in continua crestere, deoarece oamenii vor sa stie adevarul pana in cele mai mici detalii.

Ai impresia ca partenerul de viata te inseala? Ti se pare ca un angajat al firmei tale furnizeaza informatii confidentiale unor pesoane din afara? Vrei sa afli mai multe amanunte despre o persoana? Solutia este apelarea la serviciile unui detectiv. ""In aceasta meserie, daca lucrezi singur, este ca in povestea cu Mos Ion Roata: misti bolovanul, dar nu il poti muta din loc. Filajul necesita mai multi detectivi profesionisti"", a declarat Negoita Ioan, director general al agentiei Umbra. Vasile Cires, directorul biroului de detectivi particulari Confident, spune ca pentru reusita unei urmariri continue sunt necesare doua-trei echipaje. ""Pozele si inregistrarile video, precum si informatiile obtinute in cazurile solutionate nu pot fi comunicate unei terte parti decat cu acordul clientului, acestea fiind date confidentiale"", a explicat Adrian-Sorin Popescu, director general al agentiei Expert Detectiv.
ATESTATE. Conform legii, Inspectoratele Judetene de Politie din tara pot emite atestate de detectivi. ""Inspectoratul General al Politiei (IGP) emite licente pentru functionarea unor birouri sau agentii de detectivi. Pana in prezent au fost eliberate cu aproximatie 160 de licente si 217 atestate. Din totalul detectivilor particulari romani, adica 217, 69 dintre acestia sunt in Bucuresti"", a explicat Velciu Alexandru, inspector special IGP. Mai mult, el a mai spus ca este posibil ca politia sa colaboreze cu detectivii particulari pentru rezolvarea unor cazuri, insa numai local.
Preturile difera de la caz la caz, in functie de complexitate, de numarul de detectivi antrenati in rezolvarea cazului, de dotarile tehnice necesare, de timpul alocat cazului etc. In timp ce unele agentii isi taxeaza clientii pe ora, altele o fac pe zi. ""Tarifele sunt negociabile. Ele variaza intre 150 si 300 de euro pe zi, iar noaptea pretul este dublu. Un caz poate costa si 10.000 de euro, pentru investigatii economice"", a declarat Vasile Cires. ""Exista un minim de 15 euro pe detectiv pe ora si un maxim de 100 de euro"", a spus Ioan Negoita. Agentia Expert Detectiv practica preturi in lei, acestea variind de la 35 la 150 de lei pe ora, iar clientul trebuie sa achite 70% din total la inceputul investigatiei. Mai mult, pentru munca din week-end sau din timpul noptii pretul este de 200-550 de lei.
AFACERE. Anul trecut cererea a fost cu 50% mai mare fata de 2004. ""Numarul persoanelor care au apelat la serviciile noastre a crescut cu 50%"", a declarat Vasile Cires. Anul trecut a rezolvat 30 de cazuri. In acelasi timp, Ioan Negoita ne-a spus ca cererea de anul trecut a fost dubla fata de 2004 si ca in continuare exista o tendinta de crestere anuala. Daca inmultim numarul detectivilor particulari romani cu suma medie castigata de acestia pentru rezolvarea unui caz, adica in jur de 5.000-5.250 de euro, observam ca veniturile de anul trecut au depasit 1,3 milioane de euro. ""In primele trei luni din 2006 am primit cu 25% mai multe cereri decat anul trecut, 75% din numarul cererilor venind din partea femeilor si avand ca subiect infidelitatea.

CAZURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.