Afacerile evaluatorilor cresc o data cu explozia creditelor imobiliare sau ipotecare. Cifra de afaceri a industriei va ajunge, in acest an la peste opt milioane de euro. La cat se va ajunge peste doi-trei ani? Evaluarea a devenit o afacere p

Afacerile evaluatorilor cresc o data cu explozia creditelor imobiliare
sau ipotecare. Cifra de afaceri a industriei va ajunge, in acest an la peste opt milioane de euro. La cat se va ajunge peste doi-trei ani?

Evaluarea a devenit o afacere profitabila o data cu explozia pietei imobiliare romanesti si cu ieftinirea imprumuturilor bancare. In ultimii doi ani, aceasta piata a crescut spectaculos. ""Valoarea cifrei de afaceri realizata de evaluatorii independenti a ajuns la 5 milioane de euro in anul 2004, la 7 milioane de euro in 2005, iar pentru acest an estimam o valoare de opt milioane de euro"", a declarat Adrian Crivii, director general al companiei Darian. El a explicat ca se asteapta la o crestere cu 15% a cifrei de afaceri din domeniu in acest an si la cresteri spectaculoase in viitorii ani.
MECANISM. O buna parte din aceasta crestere vine de la persoanele fizice care iau credite ipotecare sau imobiliare de la banci. Institutele finantatoare nu acorda aceste imprumuturi daca nu exista rapoarte de evaluare profesioniste, intocmite de firme specializate, care sa aprecieze valoarea de piata a proprietatii ce trebuie creditata. ""Numarul de clienti persoane fizice a crescut spectaculos; daca in anul 2004 am avut 1.000, anul trecut numarul acestora a ajuns la 4.000"", spune Adrian Crivii, director general al companiei Darian. ""Avem in Romania 180 de credite la mia de locuitori, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 700 de credite la mia de locuitori"", spune Crivii. El adauga ca peste 75% din cifra de afaceri realizata in industrie vine din imobiliar si restul din raportarile financiare solicitate de companii.
METODA. Evaluatorii sunt oamenii care spun care este valoarea unei locuinte, a unui teren sau a unei proprietati industriale sau comerciale. Pentru a da o valoare profesionista, ei se bazeaza pe trei metode diferite, spune Adrian Crivii. Este vorba despre metoda costurilor (cat costa sa construiesti acea locuinta), metoda veniturilor (valoare pe care o poate obtine proprietarul prin valorificarea proprietatii) si metoda comparatiei de piata. ""Este cea mai corecta, deoarece arata care este valoarea la care poate fi tranzactionata acea constructie in acel moment"", spune Adrian Vascu, senior consultant in evaluare. El explica faptul ca metoda aplicarii unei formule magice nu este recomandata, deoarece prin aplicarea ei ""poate iesi orice"".
FIRME. Pe piata activeaza 150 de companii specializate, dintre care zece au realizat peste 70% din cifra de afaceri totala a industriei de evaluare, spune Adrian Crivii, director general al companiei Darian, una dintre cele trei firme care au reusit sa realizeze o cifra de afaceri de peste un milion de euro in 2005. Evaluatorii spun ca bugetul pierde multi bani, deoarece in Romania impozitul pe proprietati nu se plateste la valoarea de piata, ci la valoarea declarata, care nu se mai reactualizeaza.

IMPRUMUTURILE - 75% DIN PIATA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.