Deputatii PSD s-au rasculat ieri impotriva presedintelui partidului, Mircea Geoana, pentru ca i-a facut ""golani"" la sedinta cu liderii judeteni de marti noapte. Geoana a fost nevoit sa isi ceara scuze. In sedinta de grup a PSD, din care urlet

Deputatii PSD s-au rasculat ieri impotriva presedintelui partidului, Mircea Geoana, pentru ca i-a facut ""golani"" la sedinta cu liderii judeteni de marti noapte. Geoana a fost nevoit sa isi ceara scuze.

In sedinta de grup a PSD, din care urletele s-au facut auzite dincolo de usile inchise, deputatii i-au reprosat lui Mircea Geoana ca i-a jignit si i-au cerut sa isi prezinte scuze. Cel care a dat tonul reprosurilor a fost deputatul Zamfir Dumitrescu, urmat de alte voci vehemente, intre care Rovana Plumb, Titus Corlatean, Eugen Bejinariu si Dan Iosif. ""Nu suntem golani si derbedei. Suntem oameni onorabili. Sa se refuleze in alte conditii, nu sa ne jigneasca pe noi"", a spus deputatul Marin Diaconescu, inainte de terminarea sedintei. El a aratat ca Geoana si-a cerut scuze in fata deputatilor, dar el personal si colegii sai nu le vor accepta decat daca liderul PSD le va prezenta in mod public. Daca nu, si ei vor folosi aceleasi apelative la adresa lui Geoana. ""Vom ramane in conflict deschis cu presedintele partidului daca nu isi va cere scuze in fata camerelor de luat vederi"", a completat Diaconescu, precizand ca acest punct de vedere este impartasit de ""cel putin 80 de deputati, cei inclusi in categoria golanilor"".
""LIDERUL GOLANILOR"". ""E o virtute sa fii golan. Nu stiu daca dl Geoana poate fi liderul golanilor"", a comentat ironic si deputatul Eugen Bejinariu, cel care a initiat in cursul zilei de marti semnarea listei de sustinere a lui Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor. Victor Ponta a aratat in schimb ca ""golanii sunt cei din jurul domnului Geoana, care pana acum nu l-au ajutat sa duca partidul in sus, ci in jos"". Sub amenintarea deputatilor ca razboiul va continua, la sfarsitul sedintei, care a durat aproape patru ore, Geoana a urmat sugestia deputatilor PSD si si-a cerut public scuze. ""Unii colegi au avut pe buna dreptate un repros legat de anumite epitete care au fost atribuite la intalnirea de la Otopeni. Si am spus ca intr-adevar imi pare rau, nu este stilul meu sa spun vorbe grele despre colegi. Dar a fost si un deficit de comunicare intre noi"", a declarat Geoana.
""MEDIOCRI"". Dupa ce si-a cerut scuze, Geoana s-a dezlantuit insa din nou, facandu-i pe parlamentarii partidului ""mediocri"". Surse din partid spun ca liderul PSD a acuzat activitatea slaba a pesedistilor din cele doua Camere si ca nu au facut mai nimic in afara de batalia pentru pastrarea posturilor de presedinte, la dezbaterea regulamentelor. ""Iar prezenta canci"", ar fi spus Geoana, referindu-se la absenta alesilor PSD de la lucrarile Parlamentului. Potrivit acelorasi surse, Geoana i-a amenintat, pe un ton ridicat, ca pune saua pe ei. ""Mai incet"", a incercat sa il potolesca un deputat, dar Geoana a continuat si a tinut sa ii anunte ca de acum va introduce criterii foarte clare de evaluare.
SEFIA CAMEREI. Discutiile aprinse nu s-au oprit insa aici. Deputatii PSD au sarit la Mircea Geoana, dar si la Miron Mitrea si pentru faptul ca, la sedinta cu liderii de filiale de la Otopeni, Nas-tase a fost fortat sa isi dea demisia din functia de presedinte al Camerei, iar acum PSD este in situatia de a pierde acest post. Ei s-au aratat revoltati ca s-a luat o decizie fara sa fie consultati, facand inutile eforturile acestora de la dezbaterile Regulamentului, cand au reusit sa pastreze sefia Camerei. ""Rade puterea de noi"", a comentat un deputat PSD.
CANDIDAT. ""Oamenii au spus adevarul. Am castigat batalia cu Alianta si am pastrat conducerea Camerei si acum am dat-o singuri. E pacat ca pierdem sefia Camerei"", a declarat deputatul Victor Ponta. Alte voci au sustinut ca nu mai are nici un rost ca PSD sa prezinte un candidat, tinand seama de faptul ca singuri au dat postul din mana, dar si pentru ca exista sanse slabe de a il recastiga. Pe timpul sedintei au fost vehiculate mai multe nume pentru candidatii la presedintia Camerei, intre care Mihai Tanasescu, Dan Nica, Vasile Puscas si Valer Dorneanu. In cele din urma, deputatii au ales sa il propuna pe Dorneanu, urmand ca luni Biroul Permanent National al PSD sa valideze candidatura acestuia.
""SFORARII"". ""Il sprijinim in continuare pe Mircea Geoana sa opereze puroiul din partid pana la capat, sa scape de sforarii si aranjatorii din jur si sa duca partidul in sus."" Aceasta a fost declaratia pe care Victor Ponta a mai facut-o dupa ce a parasit sedinta de grup, refuzand insa sa spuna daca printre acesti ""sforari"" s-ar numara Viorel Hreben-ciuc sau Miron Mitrea. Ulterior, Mitrea a spus ca el nu se considera ""sforar"". In cursul diminetii, Geoana le luase apararea lui Mitrea si Hrebenciuc, intrebat fiind daca si acestia ar trebui sa faca acelasi gest ca si Nastase. ""Ne apucam acum sa decapitam in stanga si in dreapta doar pentru ca cineva e mai prezentat in presa sau in comentariile politice?"", a intrebat retoric Geoana.
FUNCTIE VACANTA. Pe de alta parte, el a anuntat ca functia de presedinte executiv, detinuta de Adrian Nastase, nu va fi ocupata de nimeni. El a explicat ca postul ramane vacant in conditiile in care exista propuneri de modificare a statutului partidului in sensul eliminarii acestei functii. In cazul unui congres, Geoana a anuntat ca va candida pentru un nou mandat de presedinte.

HREBENCIUC, TOT ""MARE PAPUSAR""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.