Unii beau litri de cafea si n-au nimic. Altii de la prima inghititura simt ca inima o ia la galop. De curand a fost izolata o enzima care ajuta la eliminarea mai rapida sau mai inceata a cafelei din organism. Bautorii de cafea ""dotati"" cu enzima care proceseaza mai lent acest aliment sunt mai expusi atacului de cord.

Excesul de cafea este nociv pentru inima. Toata lumea stie acest lucru, chiar inainte ca studiile sa aduca argumente stiintifice. Ce nu stiam pana acum este de ce unora cafeaua le face rau si altora nu? Iata insa ca un recent studiu, publicat in aceasta saptamana in revista Jama, ofera un raspuns la aceasta intrebare. Astfel, riscul excesului de cafea ar putea mari in mod considerabil riscul de infarct, in special in cazul persoanelor care din motive genetice elimina cafeaua mai greu.
ENZIME. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Toronto (Canada) s-a ocupat de acest subiect in mod particular. Studiul canadian a pornit de la faptul ca, in organismul nostru, cafeaua se transforma sub actiunea unei enzime (citochrom P450 1A2), care exista sub doua forme: o forma care permite metabolizarea rapida a cafelei (CY1A2 1F) si o alta forma care este implicata intr-un metabolism lent al acestui aliment (CY1A2 1A). Cercetatorii canadieni au selectat 2.014 cercetatori suferinzi de infarct miocardic, de aproximativ aceeasi varsta, internati in sase spitale din Costa Rica si un alt lot de subiecti cu o stare de sanatate buna si un nivel social similar. Tuturor subiectilor participanti la aceasta cercetare li s-au prelevat probe de sange pentru a li se determina faimoasa enzima. Subiectii au raspuns la un set de intrebari pentru a se stabili cate cesti de cafea beau zilnic, precum si alte obiceiuri.
CALITATI. Cafeaua este indicata in tratarea migrenelor. De altfel, cafeina este prezenta in majoritatea medicamentelor prescrise in migrene.

ZILNIC, UNA-DOUA CESTI