Vremea nefavorabila a fost cauza care a determinat prabusirea elicopterului SMURD in apropierea aeroportului din Iasi acum doua luni, accident aviatic soldat cu moartea a patru persoane. Concret, aeronava s-a prabusit din cauza unei inversiuni term
Vremea nefavorabila a fost cauza care a determinat prabusirea elicopterului SMURD in apropierea aeroportului din Iasi acum doua luni, accident aviatic soldat cu moartea a patru persoane.
Concret, aeronava s-a prabusit din cauza unei inversiuni termice ce a determinat scaderea aproape instantanee a vitezei aparatului. Aceasta este concluzia raportului Comisiei de ancheta MAI, condusa de chestorul principal Vasile Gabriel Nita.
CA UN BALON. Comandorul Daniel Persu, seful sectiei Securitate zbor din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene din Ministerul Apararii Nationale, a declarat ca masa de aer ""s-a jucat cu elicopterul ca si cum ar fi fost un balon"". Zborul a durat trei minute, aeronava s-a prabusit razant cu viteza mare, rostogolindu-se pe o distanta de 40 de metri. Corpurile medicului si asistentei au fost proiectate in afara aeronavei cu tot cu scaune, in timp ce trupurile pilotului si copilotului au fost gasite in elicopter. In urma accidentului si-au pierdut viata dr. Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, precum si pilotul Valentin Stanescu, care avea la activ 1.500 de ore de zbor, si copilotul Augustin Toma, cu 750 de ore de zbor la activ. Nita a subliniat faptul ca nu au fost constatate deficiente pe linia pregatirii, planificarii, organizarii si desfasurarii zborului de verificare, iar aeronava a functionat normal, fara defectiuni care sa afecteze securitatea zborului. (Radu Crivat)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.