Proiectul de lege privind controlul averilor, initiat de Ministerul Justitiei, a fost aspru criticat ieri chiar de asociatia din randurile careia provine ministrul Monica Macovei.
APADOR-CH considera ca mai multe prevederi ale acestui proiect
Proiectul de lege privind controlul averilor, initiat de Ministerul Justitiei, a fost aspru criticat ieri chiar de asociatia din randurile careia provine ministrul Monica Macovei.
APADOR-CH considera ca mai multe prevederi ale acestui proiect incalca drepturile omului si prevederile Constitutiei. Activistii pentru drepturile omului au cerut astfel eliminarea ""de urgenta"" a acestora din textul actului normativ se arata intr-un comunicat de presa. Spre exemplu, Asociatia sustine ca in actuala forma, proiectul consacra ""perchezitia domiciliara in materie civila"", sub denumirea de ""cercetare locala"". LIPSA GARANTIILOR. APHADOR-CH critica si lipsa unor garantii suficiente pentru a impiedica hartuirea unei persoane, sub pretextul desfasurarii activitatii de control. Mentiunea ""termen rezonabil"" prevazuta in proiect pentru desfasurarea cercetarii este considerata insuficienta. De asemenea este ""amendat"" si articolul care stabileste ca cercetarea poate fi reluata oricand desi, chiar atunci cand este vorba de infractiuni, legea penala prevede un termen de prescriptie a raspunderii. ""In mod normal, pentru a nu permite hartuirea, proiectul trebuie sa prevada ca reluarea cercetarii trebuie sa fie posibila numai inlauntrul unui termen de prescriptie, care ar putea fi, spre exemplu, de trei sau cinci ani"", apreciaza Asociatia. Pozitia APADOR-CH a fost deja transmisa Ministerului Justitiei, in cadrul unei dezbateri publice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.