Televiziunea de stat Rossiia a readus in discutie, la sfarsitul saptamanii trecute, problema controversatelor inchisori din estul Europei pe care CIA le ""alimenteaza"" cu prizonieri al-qaedani. ZECE LOCURI. Jurnalistul rus Arkadi Mamontov, care
Televiziunea de stat Rossiia a readus in discutie, la sfarsitul saptamanii trecute, problema controversatelor inchisori din estul Europei pe care CIA le ""alimenteaza"" cu prizonieri al-qaedani.

ZECE LOCURI. Jurnalistul rus Arkadi Mamontov, care citeaza o sursa anonima, dar credibila, sustine ca in Ucraina a existat un astfel de centru de detentie intr-o baza militara de langa Kiev. Potrivit RIA Novosti, inchisoarea ar fi fost amenajata in ""zona S"" a Bazei Makarov-1, unde se depozitau munitii nucleare. Garnizoana avea 20 de locuri - 10 pentru gardieni, 10 pentru prizonieri, gratii la ferestre si usi consolidate. ""La 19 iulie, seful Statului Major al fortelor militare ucrainene, Serghei Kiricenko, i-a incredintat comandantului interimar al garnizoanei militare Makarov-1 (regiunea Kiev), locotenent-colonelul Iuri Sinialo, misiunea de a pregati in garnizoana locuri pentru inchiderea a zece prizonieri si gazduirea a zece gardieni. Pana in 2004, garnizoana a fost unitatea militara 1247, ""zona S"", o baza de stocare a munitiilor nucleare.
INTALNIRE SECRETA. Rossiia precizeaza ca Ucraina ar fi fost aleasa pentru aceasta misiune dupa o intrevedere secreta desfasurata in Crimeea in 2005 intre presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, si directorul CIA, Porter Goss.
Ziaristul sustine insa ca scopul intrevederii a fost cu totul altul. Acela de a convinge Ucraina sa primeasca detinutii CIA aflati pana in acel moment in Romania si Polonia. Prizonierii capturati in Irak si Afganistan au ajuns in Ucraina, dupa ce au trecut prin centrele de detentie din Romania si Bulgaria, scrie Agentia Associated Press, citata de cotidianul arab Khaleej Times. (Anca Aldea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.