Dupa trei ani de ancheta, fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, a fost declarat nevinovat de procurorii DNA. Cercetat si arestat, el a cerut la CEDO despagubiri de 15 milioane de euro. Cazul bancherului Iosif Pop a fost unul dintre

Dupa trei ani de ancheta, fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, a fost declarat nevinovat de procurorii DNA. Cercetat si arestat, el a cerut la CEDO despagubiri de 15 milioane de euro.

Cazul bancherului Iosif Pop a fost unul dintre primele dosare lucrate de Parchetul National Anticoruptie (PNA), la inceputul functionarii acestei structuri.
PNA. Seful de banca a fost acuzat pentru o multime de infractiuni grave, acuzatii ce i-au adus chiar si arestarea preventiva. In noiembrie 2002, Iosif Pop a fost arestat pentru acordarea nelegala
a unor credite insumand
19 miliarde de lei administratorului unei firme si pentru ca nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare, desi la institutia pe care o conducea erau prejudicii mari, informa atunci PNA. El a stat in spatele gratiilor doua luni fara trei zile. Timp in care a strigat mereu, prin aparatori, ca este nevinovat si ca este victima unor abuzuri ale procurorilor.

DNA. Dupa trei ani de ancheta, tot procurorii, dar ai DNA, au constatat existenta unor temeiuri din care reiese ca Iosif Pop a fost cercetat pe nedrept. Concret, asa cum ne-a informat purtatorul de cuvant al institutiei, Livia Saplacan, procurorii anticoruptie de la Bacau au dispus la 1 februarie ""scoaterea de sub urmarirea penala pentru noua infractiuni a lui Iosif Pop si a altor opt persoane"". Masura a fost dispusa in dosarul disjuns din cel aflat pe rolul Tribunalului Bacau, in care sunt judecate 42 de persoane. ""Procurorii au retinut ca, in cazul celor noua acuzatii, unele fapte nu au fost comise, iar altele nu intruneau elementele constitutive ale infractiunii"", ne-a declarat ieri Livia Saplacan.
SI PG-UL. Tot ieri, fostul bancher si aparatorul lui, Aurelian Pavelescu, au tinut o conferinta de presa in care i-au acuzat ca principali vinovati de cele intamplate pe Gheorghe Suhan si Ioan Amarie, fostul adjunct si, respectiv, ex-seful PNA, ambii plecati din sistemul judiciar prin pensionare. Iosif Pop a spus ca inca mai asteapta o solutie la plangerea penala pe care a depus-o la Parchetul General impotriva celor doi, pe care ii acuza de cercetare abuziva.

Fostul sef al PNA, Ioan Amarie, a refuzat sa comenteze solutia data de DNA. ""Masurile luate de procurorul de caz s-au bazat pe probe si au fost confirmate de instanta. Am fost informat ca asupra celor care efectuau urmarirea penala s-au exercitat presiuni si chiar amenintari, sub diferite forme, care au fost aduse la cunostinta organelor competente ale statului. Nu comentez solutia DNA, domnul Pop avand posibilitatea sa foloseasca toate caile legale in situatia in care considera ca a fost nedreptatit"".

BANCHER VS ROMANIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.