Informatiile de care dispunem, din descoperirile arheologice, releva un mare numar de martiri crestini pe pamantul Scythiei Minor. Primele marturii sunt cele despre decapitarea preotului Epictet, de 70 de ani, si a discipolului sau Astion, de 35
Informatiile de care dispunem, din descoperirile arheologice, releva un mare numar de martiri crestini pe pamantul Scythiei Minor.

Primele marturii sunt cele despre decapitarea preotului Epictet, de 70 de ani, si a discipolului sau Astion, de 35 de ani, la 8 iulie 290 d.Hr., in cetatea Halmyris, important punct strategic, situat la confluenta Dunarii cu marea. S-au pastrat actele lor martirice, marturii pretioase despre viata, cauzele si patimirea lor si despre felul cum s-au desfasurat persecutiile in regiunile dunarene sub Diocletian. Descoperirea bazilicii de la Halmyris (in 2001, de Mihai Zahariade), in a carei cripta au fost gasite osemintele a doi barbati de varste diferite despre care expertiza antropologica efectuata de dr. N. Miritoiu a stabilit ca au fost schingiuiti si decapitati, completeaza in mod stralucit relatarea izvorului hagiografic. Dupa cel de-al 4-lea edict de persecutie, promulgat in ianuarie-februarie 304 d.Hr., au fost martirizati, la Axiopolis, sfintii Chiril si Kindeas, la 9-10 martie dupa Breviarul siriac. La 20 noiembrie 304 d.Hr. a fost martirizat soldatul roman Dasius, din Legio XI Claudia, cu principala statiune la Durostorum. (Loreta Popa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.