In anii a€™90, cand Misu Cernea si Bibi Ionescu se despart, iau nastere Sfinx Experience si Sfinx Pro, devenita Stage Expert. Dupa plecarea lui Dan Aldea, Sfinx incearca mai multe formule si ajunge la componenta: Sorin Chifiriuc - ch

In anii a€™90, cand Misu Cernea si Bibi Ionescu se despart, iau nastere Sfinx Experience si Sfinx Pro, devenita Stage Expert.

Dupa plecarea lui Dan Aldea, Sfinx incearca mai multe formule si ajunge la componenta: Sorin Chifiriuc - chitara, voce, Doru Apreotesei - clape, Bibi Ionescu - bass, Misu Cernea - tobe. Chifiriuc a impus grupului un stil propriu si un nou repertoriu, concretizat pe al treilea si ultimul disc aparut sub titulatura Sfinx. Este vorba despre ""Albumul Albastru"", editat in 1985 de Electrecord, ce contine opt piese: An dupa an (Mihai Cernea/Diana Turconi), Pe pamant pace (Sorin Chifiriuc/Alexandru Andries), Rostul vietii (Doru Apreotesei/ Marian Odangiu), Canta cu mine (Doru Apreotesei/Alexandru Andries), Patru anotimpuri cu tine (Doru Apreotesei/Alexandru Andries), Zana serii (Mihai Cernea/Alexandru Andries), Intr-un cer violet (Sorin Chifiriuc/ Alexandru Andries), Carul mare (Sorin Chifiriuc). In noua formula, grupul demonstreaza, in concerte, un mare dinamism generat de exceptionalul Chifiriuc. Dupa plecarea acestuia, Sfinx a colaborat cu alti muzicieni valorosi, printre care Florin Ochescu, Adi Ordean, Doru Caplescu, Doru Apreotesei.

MODEL. Pana in 1989, grupul a activat mai mult ""afara"" (Olanda, Germania, Norvegia, Finlanda), experimentand noua formula, in care au fost cooptate Crina Mardare si Zoe Alecu (ex-Stereo). Formula a fost inspirata de Fleetwood Mac, care, la fel ca si Sfinx, si-a pierdut chitaristul de geniu, Peter Green, dar si-a continuat, sporadic, activitatea. La inceputul anilor a€™90, Misu Cernea si Bibi Ionescu se despart, demarand afaceri pe cont propriu. Cernea pune bazele firmei Sfinx Experience CDA, in timp ce Bibi porneste Sfinx Pro, devenita ulterior Stage Expert. Ambele firme, aflate intr-o continua competitie, au in dotare instalatii de sunet & lumini performante si acelasi obiect de activitate: productia de concerte si evenimente de anvergura. Sub titulatura Sfinx Experience si cu nucleul de baza Misu-Crina-Zoe, grupul isi continua cantarile (in tara si in strainatate), de-a lungul anilor trecand prin grup Alin Oprea, Paul Ciuci, Marcel Avadanei, Adi Manolovici. Au urmat Dan Leontescu si Siviu Sanda (2003), iar de cativa ani pana in prezent, componenta s-a stabilizat (Misu-Crina-Zoe plus Tica - voce, Jimmy - chitara, Bogdan - bass), membrii grupului avand ""liber"" la proiecte personale. Sfinx Experience CDA detine si SFX Studio, propriul studio de inregistrari, de care se ocupa personal Cernea. Dotat cu echipamente de ultima generatie, studioul este prevazut sa inregistreze orice, de la solisti sau grupuri pana la orchestra simfonica.

CEL MAI TARE SOUND
Sfinx Experience CDA a achizitionat anul trecut un echipament audio de ultima generatie, care este cea mai performanta instalatie din Europa, la categoria ei, si unica in Romania. Este vorba despre sistemul JBL Ver Tec, avand componente electronice BSS. Cu o capacitate organizatorica de peste 200 de evenimente pe an, Sfinx Experience CDA inchiriaza echipamentul mentionat cu prilejul unor mari concerte, de cele mai multe ori in strainatate. JBL Ver Tec este echipamentul preferat de Metallica, Paul McCartney, Lenny Kravitz, Eric Clapton
si altii.

IN 2006, MISU & JOEY PUN LA CALE FESTIVALURI
Anul trecut, activitatea Sfinx Experience a fost mai putin ""vizibila"", deoarece a fost testata noua instalatie de sunet, in cadrul unor demonstratii in strainatate. Dar nu numai, pentru ca doua mari festivaluri (din Franta si Austria) s-au tinut pe echipamentul firmei romanesti. Despre ce se va intampla in acest an, Misu Cernea a spus: ""Cu Sfinx Experience lucram permanent, avem un program extrem de incarcat la Arenele Romane, avem si o scoala de muzica, plus alte activitati. Anul acesta organizam o serie de festivaluri, dintre care unul foarte mare (va fi o surpriza!), despre care nu pot vorbi in acest moment, contractele fiind negociate, dar nesemnate inca. Incepand din luna mai si pana in octombrie, pregatim o serie de spectacole, nationale si internationale, despre care pot spune ca vor fi deosebit de valoroase. In plus, cu instalatia noastra de sunet mergem la Belgrad, unde, la 17 iunie, are loc un mare festival in aer liber la care sunt asteptati sa participe intre 400.000 si 500.000 de spectatori.""

MARILE CONCERTE SFX
Misu Cernea si Joey De Alvare sunt managing partners la Sfinx Experience CDA. De-a lungul anilor, ei sunt responsabili de concertele sustinute in Romania de mari nume ale muzicii internationale: Ray Charles, Julio Iglesias, Yes, Tom Jones, Bryan Adams, James Brown, Cyndi Lauper, Sepultura etc. la Bucuresti sau Brasov, la Cerbul de Aur. Dar au fost si rateuri, ca de exemplu cazul marelui chitarist Gary Moore, anuntat cu un concert la Arenele Romane. Din cauza unor grave probleme de sanatate (nerezolvate nici astazi de Moore), spectacolul a fost anulat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.