Comandamentele locale din zonele in care s-a gasit gripa aviara sunt cam relaxate, iar din aceasta cauza Ministerul Agriculturii a decis sa verifice cum si-au facut treaba. Gripa aviara a costat pana acum ministerele implicate 20 de milioane de
Comandamentele locale din zonele in care s-a gasit gripa aviara sunt cam relaxate, iar din aceasta cauza Ministerul Agriculturii a decis sa verifice cum si-au facut treaba.


Gripa aviara a costat pana acum ministerele implicate 20 de milioane de euro, dupa cum a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. In ceea ce priveste turismul, pierderile estimate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism sunt de peste 1 milion de euro la finele anului 2005, in timp ce operatorii din Delta Dunarii, respectiv Asociatia Delta Dunarii Turism estimau in octombrie 2005 pierderi de
10 milioane de euro. Pentru combaterea gripei aviare s-au solicitat pana acum 10 milioane de euro de la Uniunea Europeana si 2 milioane de dolari de la Banca Mondiala.
NESERIOZITATE. Gheorghe Flutur a afirmat ca in ultima vreme s-a remarcat o anumita relaxare din partea autoritatilor locale in ceea ce priveste respectarea regulilor stabilite de autoritatile sanitar-veterinare, ceea ce a determinat cresterea numarului de focare in aceeasi regiune. In numai 20 de zile au aparut 19 focare, toate cantonate in zona Dunarii. In acest sens, ministrul Agriculturii a precizat ieri ca a solicitat prim-ministrului un comandament pentru situatii de urgenta pentru a-i controla pe cei care asigura buna desfasurare a lucrurilor in zonele afectate, respectiv comandamentele locale si judetene. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca se vor inaspri conditiile la nivel local, din cauza expansiunii fenomenului in anumite zone, lucru care dovedeste ca nu sunt duse la indeplinire anumite masuri. Se vor realiza controale ale circulatiei populatiei si pasarilor, dar si ale masurilor sanitare, inclusiv ale solutiilor de dezinfectie folosite. ""Sa raspunda cei care nu respecta masurile"", a declarat Gheorghe Flutur.
FOCARE. In Romania au fost semnalate pana in prezent peste 40 de focare de gripa aviara. In urma cu mai putin de o saptamana, Comandamentul Central Antiepizootic avertiza Comandamentele Judetene Antiepizootice din zona de sud si sud-est a Romaniei pentru intensificarea eforturilor legate de monitorizarea, prevenirea si combaterea gripei aviare, in contextul inceperii migratiei pasarilor salbatice in sens invers, dinspre sudul Europei spre nord si nord-est. De asemenea, se facea apel catre cetatenii din zonele cu risc mare (Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati) sa tina pasarile inchise in curti si sa nu transporte pasari vii intre localitati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.