Am aflat ca salariatul-milionar in euro este manager, si nu bancher. Lucreaza la o firma privata cu capital mixt. S-ar putea sa fie chiar femeie. Asta nu va spun sigur, ca sa pastrez misterul. Dar, dupa toate sursele, salariatul nostru ar lucra la co
Am aflat ca salariatul-milionar in euro este manager, si nu bancher. Lucreaza la o firma privata cu capital mixt. S-ar putea sa fie chiar femeie. Asta nu va spun sigur, ca sa pastrez misterul. Dar, dupa toate sursele, salariatul nostru ar lucra la compania Energy Holding O informatie de presa aparuta saptamana aceasta a bulversat mediile academice, universitare, scriitoricesti, chiar muzicale si culturale. Nu, nu a venit in Romania vreun laureat al Premiului Nobel pentru pace sa sustina o conferinta, ci este vorba despre aflarea vestii ca un roman, hranit cu salam de soia pana la Revolutie, are un salariu de 133.900 de euro pe luna. De neimaginat pentru orice mare scriitor, actor, artist in general si chiar bancher sau manager la o societate, oricat ar fi ea de profitabila. Poate doar autoarea romanului Harry Potter, J.K. Rollings, sa castige lunar o suma comparabila, dar din drepturi de autor, cumulate, si nu ca salariat.
De altfel, este cel mai mare salariu platit unui angajat roman. Nu vorbim despre castiguri din dividende sau alte operatiuni, ci despre leafa care vine pe card lunar, fie ca ninge, fie ca ploua.
Cum s-a aflat ca un roman are o leafa atat de mare, incat isi poate cumpara lunar cate un apartament si tot lunar isi poate achizitiona cate o masina, din cele mai cu staif, sau poate investi in actiuni, astfel incat, in scurt timp, s-ar putea sa-i intreaca pe fruntasii din topurile bogatilor Romaniei? Pentru ca a depus fisa fiscala la ANAF, din care au rezultat aceasta remuneratie si impozitul aferent. Care este tot cam cat leafa. Va dati seama ce companie profitabila este aceea care isi permite astfel de cheltuieli de personal! Este de mentionat si faptul ca acest lefegiu de succes primeste, deja, de doi anisori aceasta retributie. Un calcul sumar arata ca a strans, in aceasta perioada, 3.216.000 de euro sau 112 miliarde de lei vechi, cum vreti sa socotiti. In mod firesc, ar trebui sa fie doar un angajat la firma care il plateste, pentru ca un presedinte ar fi preferat sa ia dividende decat sa plateasca, la acea vreme, impozit de 40% pe venit. Prin comparatie, remuneratia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de peste 20 de ori mai mica. Am cercetat si investigat si eu acest subiect. Din curiozitate, recunosc, nu din invidie. Sincer, nu stiu ce mi-ar mai ramane de facut daca as primi lunar atatia bani. Mi-ar sta gandul numai la calatorii si-atunci nu as mai incasa nimic. Si totusi am aflat ca salariatul-milionar in euro este manager, si nu bancher. Lu-creaza la o firma privata cu capital mixt. S-ar putea sa fie chiar femeie. Asta nu va spun sigur, ca sa pastrez misterul.
Dar, dupa toate sursele, salariatul nostru ar lucra la compania Energy Holding. Dar cine este Energy Holding? Raspunsul il primim chiar de pe site-ul societatii. ""Este una dintre cele mai dinamice companii prezente pe piata energiei din Romania, oferind servicii de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii industriali. Energy Holding a fost infiintata in anul 2000, dar si-a consolidat pozitia in industria energetica incepand din luna martie 2003. Firma isi propune sa-si extinda activitatile atat pe plan intern, cat si in strainatate, si mai ales in zona Balcanilor, pentru a oferi servicii integrate si complete pentru sectorul energetic."" V-ati lamurit? Este vorba despre ceea ce presupuneati si voi. Ceva cu petrol si gaze ori energie. Care ne tine in miscare, potrivit sloganului! Sa mai zica cineva ca nu exista si industrii profitabile in Romania, care merg struna si ca pe roate. Eu sunt prima care felicita performanta in economie. E-adevarat ca nu poate sa nu ma strafulgere si un gand amar, ca tot ceea ce este construit cumva pe exploatarea resurselor nationale merge bine. Ca cineva a fost cu o palma mai ""omul potrivit la locul potrivit"" si a pornit afacerea. Dar astea ar putea fi nuante, daca macar de-acum inainte s-ar rari sau diminua complet genul de discutii: ""Hai sa facem si noi o firma, sa vindem niste energie"" - sueta care se aude, de ani buni, pe holurile Ministerului Economiei, indiferent de ministru!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.