Romania va beneficia de expertiza israeliana in combaterea terorismului. Anuntul a fost facut ieri cu ocazia primei vizite in Romania a ministrului israelian al Apararii, Shaul Mofaz (foto), care a semnat cu omologul roman, Teodor Atanasiu, un Ac
Romania va beneficia de expertiza israeliana in combaterea terorismului.

Anuntul a fost facut ieri cu ocazia primei vizite in Romania a ministrului israelian al Apararii, Shaul Mofaz (foto), care a semnat cu omologul roman, Teodor Atanasiu, un Acord de cooperare intre ministerele de resort. Atanasiu a calificat expertiza israeliana in domeniu drept ""probabil cea mai buna din lume"" si a apreciat conlucrarea pe linia informatiilor militare, adaugand ca informatiile primite de la serviciile israeliene specializate au fost de mare folos Armatei romane.
INTERESANT. Site-ul cotidianului israelian de limba engleza Jerusalem Post precizeaza ca acordul permite Israelului stationarea unor ""unitati ale fortelor aeriene"" in Romania. Mofaz a declarat ca acest contract va imbunatati semnificativ relatiile cu Romania, pe care Israelul o vede ca pe un prieten si un aliat in razboiul antiterorist, precizeaza, la randul sau, postul de radio Galei Tzahal, citat de Jerusalem Post. Site-ul israelian Ynet precizeaza ca documentul include si cooperarea in domeniul cercetarii in materie de tehnica militara si al antrenamentelor.
Atanasiu a adaugat ca, ""in urma analizei facute la sfarsitul lui 2005, peste 50% dintre contactele de inzestrare ale Armatei romane au fost facute cu industria de aparare israeliana"". El a propus tuturor companiilor israeliene interesate sa investeasca in Romania si a recunoscut ca, in discutii, a fost abordata si tema innoirii flotei de avioane militare a Romaniei. El i-a multumit lui Mofaz pentru oferta de a ne furniza avioane F-16 si a repetat ca o decizie va fi luata la sfarsitul anului. Mofaz a anuntat ca l-a invitat pe Atanasiu in vizita oficiala in Israel si a precizat ca a discutat cu acesta, in afara chestiunilor care aveau legatura stricta cu relatia interinstitutionala, si despre situatia celor doua state, el insistand asupra contextului regional - teritoriile palestiniene si Iranul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.