Anul acesta va fi unul complicat din punct de vedere economic. El va testa capacitatea de gestiune a politicii publice, considera Daniel Daianu intr-o analiza lansata ieri.

Tintele propuse de Guvern cum ar fi cresterea economica si inflatia sunt foarte ambitioase, cvasiirealizabile, considera Daniel Daianu, profesor de economie, fost ministru de Finante.
Intr-o analiza economica privind 2006 si provocarile pe termen mediu, Daianu apreciaza ca exista tendinte in economia romaneasca ce ar trebui sa dea de gandit factorilor de decizie. Incetinirea considerabila a ritmului dezinflatiei, cresterea rapida a deficitelor externe si slabirea drastica a cresterii productiei industriale sunt cele mai importante. Pentru anul acesta, Daianu prognozeaza o inflatie in intervalul 6,5%-7,5% in 2006 si un deficit bugetar intre 0,5% si 1%.
CHELTUIELI. ""O politica macroeconomica pentru un buget mai mare"" este considerata de Daianu o tema-cheie pentru Guvern si Banca Nationala in anii ce vin. ""Daca nu este formulata si programata corect, cresterea cheltuielilor bugetare poate conduce la cresterea inflatiei si a deficitului extern. Modul in care este alcatuit bugetul va fi deosebit de important in acest sens pentru ca una este sa cheltuiesti mai multi bani pe cresteri salariale (necorelate cu dinamica productivitatii) si cu totul altceva este sa investesti in dezvoltarea infrastructurii si educatiei sau reformarea sistemului de pensii"", apreciaza fostul ministru. Cu cat bugetul public sprijina mai mult productia interna, cu atat vor fi rezultatele mai bune.
INVESTITII. Incetinirea productiei ca o consecinta a socurilor pe partea de oferta ar trebui sa ne ingrijoreze. ""Pentru ca productia sa-si reia ritmul de crestere anterior este esential ca nivelul investitiilor fixe sa creasca constant si absorbtia de noi tehnologii sa devina mai intensa. In mare masura rolul principal in acest sens il are sectorul privat care formeaza 70% din PIB"", considera Daianu.
Productivitatea n-a mai crescut la fel de sustinut in ultima vreme iar cresterea exporturilor s-a incetinit, ceea ce indica impactul aprecierii leului si al evolutiei salariilor. Companiile vor trebui, la randul lor, sa investeasca mai mult in cercetare si dezvoltare, in absorbtia de noi tehnologii.

TVA SAU IMPOZITE PE VENIT