Presedintele Rompetrol Group, Dinu Patriciu, l-a acuzat ieri vehement pe presedintele Traian Basescu ca se afla in spatele ""hartuirii"" politico-economice la care este supus, dupa ce luni au fost sechestrate un sfert din actiunile Rompetrol Rafinare

Presedintele Rompetrol Group, Dinu Patriciu, l-a acuzat ieri vehement pe presedintele Traian Basescu ca se afla in spatele ""hartuirii"" politico-economice la care este supus, dupa ce luni au fost sechestrate un sfert din actiunile Rompetrol Rafinare. Compania si-ar putea opri activitatea.

Presedintele The Rompetrol Group NV (TRG), Dinu Patriciu, a avertizat ieri ca rafinaria Petromidia, detinuta de Rompetrol Rafinare, si-ar putea inceta activitatea din cauza problemelor de finantare cauzate de sechestrarea, luni, de catre Parchet, a unui sfert din actiunile companiei. ""Daca nu se stavilesc abuzurile acestui circ politic, sprijinit de incompetenta economica a procurorilor, sechestrul actiunilor detinute de Rompetrol Group devine un risc foarte grav pentru institutiile financiare partenere ale Grupului"", a declarat Patriciu. El l-a facut explicit responsabil pe presedintele Traian Basescu pentru ""isteria anticoruptie, in care vrei sa condamni un nevinovat de teama ca ar putea scapa vinovatii"".
SECHESTRUL. Presedintele Rompetrol a apreciat ca este ilegal si abuziv sechestrul actiunilor detinute de Rompetrol Group (TRG), inregistrat in Olanda, la subsidiara sa romaneasca Rompetrol Rafinare, care detine rafinaria Petromidia. Rompetrol Group nu are nici o calitate in urmarirea penala.
Patriciu a confirmat ca restul pana la 51%, cat reprezinta pachetul TRG la Rompetrol Rafinare, este gajat in favoarea diferitilor creditori si ca intre firma olandeza si Rompetrol Rafinare exista, de asemenea, relatii de creditare pentru activitatea curenta si pentru invesatitii. Presedintele Grupului a spus ca acesta a fost infiintat in Olanda tocmai pentru a beneficia de avantajele costului de finantare mai mic din Uniunea Europeana.
""Ar fi putut sa sechestreze averera mea, care e de 2-3 ori mai mare"", a spus afeceristul liberal, mentionand ca valoarea actiunilor sechestrate este cuprinsa intre zero si 250 de milioane de dolari. ""Daca abuzurile vor continua si rafinaria se va opri, actiunile nu vor mai avea nici o valoare"", a adaugat presedintele Rompetrol, precizand ca este obligat de regulile transparentei sa dea acest avertisment.
FABULA. ""Acest sechestru este o dovada ca este o actiune impotriva grupului Rompetrol si ca este un proces politic"", a apreciat Patriciu, care a facut aluzie la eventuala rea-vointa a anchetatorilor. Presedintele Rompetrol a afirmat ca din dosar pleaca spre presa informatii trunchiate numai pentru a crea imaginea unui grup criminal. A mai amintit ca o parte din documentele din dosar a ajuns printre acuzatiile cu care concurenti precum compania VGB si altii au declansat nu mai putin de 12 procese impotriva Rompetrol. Numele VGB este legat de drama Rafo Onesti, ai carei adevarati proprietari nu-i cunoaste nimeni. ""Este o politica de stat pedepsirea in piata publica"", spune Patriciu, amintind ca presedintele Basescu i-a laudat pe procurori si i-a acuzat de coruptie pe judecatori, ""in fata carora noi am castigat de fiecare data, pentru ca viciile procedurale au fost o expresie a abuzurilor procurorilor"". Patriciu s-a dezlantuit, relatand fabula vacii care rumega in grajd si care a deranjat cainele din somn. ""Cainele a latrat, l-a deranjat pe cioban, iar ciobanul a impuscat vaca. Duceti ciobanul la doctor! Ciobanul acestei tari este presedintele Basescu!"", a exclamat Patriciu, identificand seful stanii in seful statului, care ar ignora pierderile dramatice ale intregii economii romanesti si ale tarii, aflata in prag de aderare. ""Basescu vrea inca un mandat intr-o maniera colectivista"", considera Patriciu, care recunoaste ca a votat pentru presedinte la alegeri, din loialitate pentru PNL si Alianta D.A.

TINTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.