Una dintre victimele sistemului concentrationar ""Am facut Jilava in pantofi de vara"", volumul Laviniei Betea ce cuprinde convorbiri cu Ioana Berindei, este lansat astazi la Muzeul de Istorie al municipiului Bucuresti. Ioana Berindei este sotia
Una dintre victimele sistemului concentrationar

""Am facut Jilava in pantofi de vara"", volumul Laviniei Betea ce cuprinde convorbiri cu Ioana Berindei, este lansat astazi la Muzeul de Istorie al municipiului Bucuresti. Ioana Berindei este sotia istoricului Dan Berindei, ""o doamna fragila, trecuta azi de 80 de ani"" care a fost candva, ""fara voia ei, «dusmanul de clasa»"". Fiica a secretarului general adjunct al PNT Ioan Hudita si nora a uneia dintre familiile de traditie ale liberalilor, Ioana Berindei a fost arestata impreuna cu 22 de membri ai celor doua familii. A fost inchisa prima oara la Jilava. Pentru ca era insarcinata a fost trimisa la Vacaresti. In inchisoare, sub ochii militienilor, si-a nascut fiica, Ruxandra, pe care ""a vegheat-o printre corvezi"" timp de 11 luni. Ioana Berindei a fost eliberata in 1953, dar condamnata la inca doi ani de domiciliu fortat. Cartea Laviniei Betea, aparuta la Editura Compania, evoca ""o experienta-limita care transmite exemplar altor generatii fiorul neomenesc al absurdului ideologic"". Pentru aparitia editoriala a volumului care strange amintirile sale despre un trecut pe care nu trebuie sa-l uitam, Jurnalul National o declara pe Ioana Berindei ""Omul zilei"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.