Pentru aplicarea directivei UE privind stocarea datelor, operatorii de telefonie si furnizorii de internet vor avea cheltuieli suplimentare de zeci de milioane de euro. Este posibil ca statul sa suporte pana la urma toate cheltuielile. Recenta d
Pentru aplicarea directivei UE privind stocarea datelor, operatorii de telefonie si furnizorii de internet vor avea cheltuieli suplimentare de zeci de milioane de euro. Este posibil ca statul sa suporte pana la urma toate cheltuielile.


Recenta directiva a Uniunii Europene privind stocarea datelor a pus la lucru si pe reprezentantii institutiilor si organizatiilor de profil din Romania. Operatorii de telefonie si furnizorii de servicii internet au inceput sa isi evalueze viitoarele costuri.
""In prezent, Orange evalueaza aceste costuri. Nu avem inca rezultatele finale, dar apreciem ca implementarea acestei decizii va atrage costuri considerabile"", spun reprezentanti ai operatorului de telefonie mobila.
""O estimare preliminara a costurilor operationale ce vor fi suportate de RomTelecom, ca urmare a obligatiei de retinere a datelor, este de 16 milioane euro"", ne-au declarat surse din cadrul operatorului de telefonie. Dar cum UE nu va acorda nici un cent pentru punerea in practica a acestei directive, exista posibilitatea ca aceste costuri sa fie suportate de fiecare dintre noi.
""Costurile pot fi suportate in totalitate de stat sau de sectorul privat sau gasita o formula prin care statul sa ajute companiile in implementarea acestei directive"", spun reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor.
PASIVITATE. Saptamana trecuta, la Ministerul Comunicatiilor a avut loc o reuniune cu operatorii si asociatiile din domeniul telecomunicatiilor, pentru a se discuta despre punerea in practica a directivei UE. Termenul prevazut pentru implementare este de 18 luni de la momentul publicarii ei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
""De ce nu au fost invitate la Ministerul Comuncatiilor si alte autoritati care ar trebui sa aiba un cuvant de spus, in speta Avocatul Poporului?"", se intreaba Bogdan Manolea, director executiv APTI (Asociatia Pentru Tehnologie si Internet). Prin aplicarea acestei directive ""se atenteaza serios la viata privata"", spune Bogdan Manolea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.