Daca se mai indoia cineva de faptul ca suntem ""la pachet"" cu Bulgaria in aspiratiile si demersurile noastre europene si euro-atlantice, iata ca ultimele zile nu fac decat sa intareasca aceasta concluzie. Si la noi, si la ei sunt tensiuni in coa

Daca se mai indoia cineva de faptul ca suntem ""la pachet"" cu Bulgaria in aspiratiile si demersurile noastre europene
si euro-atlantice, iata
ca ultimele zile nu fac
decat sa intareasca aceasta concluzie. Si la noi, si la ei sunt tensiuni in coalitia guvernamentala, proteste de strada, oameni speriati de coruptie, acordul privind instalarea bazelor americane luat la puricat si, de ce nu, topuri ale celor mai bogati dominate de afacerile cu petrol.

Ca la Bucuresti, si la Sofia tensiunile din sanul coalitiei devin tot mai evidente, dupa ce fostul director al centralei nucleare de la Kozlodui, Iordan Kostandinov, a fost acuzat de coruptie. Miscarea Nationala Simeon al II-lea, pe listele careia a fost ales deputat Kostandinov, a lansat atacuri la adresa modului in care se duce lupta anticoruptie.
DERANJATI. Potrivit site-ului Novinite, Miscarea si-a declarat indignarea ca membrii Consiliului de Coordonare al comisiilor anticoruptie din Parlament, Consiliului de Ministri si Consiliului Judiciar Suprem au apelat direct la presa, oferind informatii despre cazul Kostandinov cand acesta nu era de fata. Grupul parlamentar al formatiunii nu va tolera ca astfel de informatii despre membri ai Parlamentului sa fie date publicitatii inainte ca instanta sa decida daca persoana respectiva este sau nu vinovata, a anuntat Miscarea.
ACUZATII. La randul sau, Kostandinov a spus ca va cere demisia ministrului de Interne daca va fi declarat nevinovat. Ministrul de Interne este membru al Partidului Socialist, care, alaturi de Miscarea pentru Drepturi si Libertati, formeaza coalitia de guvernamant. Fostul director al centralei de la Kozlodui a fost acuzat luni ca a incalcat prevederile legii privind achizitiile publice. Potrivit unei evaluari a organelor de control fiscal, neregulile au fost constatate in perioada 2004-2005. Consiliul anticoruptie a recomandat ca dosarul sa fie adus in atentia Procuraturii.
Kostandinov a negat acuzatiile ce i s-au adus si a spus ca incriminarea sa are doua obiective. Primul este discreditarea centralei nucleare de la Kozlodui, chiar intr-un moment in care bulgarii incearca sa ""salveze"" unitatile 3 si 4, ce ar trebui sa se inchida pana la 1 ianuarie 2007, iar al doilea ar fi ca expertii UE sa fie indusi in eroare, a subliniat el.
AGITATIE. De parca nu erau suficiente aceste tensiuni, nici nationalistii nu sunt mai linistiti. Tensiunile au crescut in randul nationalistilor din Bulgaria, dupa ce Partidul Nationalist Ataka a reusit sa obtina participarea a mii de persoane la un mars organizat la 3 martie, cu ocazia sarbatorii nationale, manifestantii cerand demisia Executivului si huiduindu-i pe membrii Guvernului. In replica, presedintele filialei din Sofia a Uniunii Fortelor Democratice, Borislav Borislavov, a declarat ca partide precum Ataka ar putea genera un razboi civil in Bulgaria.

ACORDUL PRIVIND BAZELE AMERICANE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.