Va prezentam rezultatul demersului nostru jurnalistic ce vizeaza indreptarea unei erori judiciare. La sfarsitul lunii ianuarie am demarat dezvaluirile despre posibila eroare judiciara pe care noi am numit-o ""Cazul 1393"". Am prezentat faptele a

Va prezentam rezultatul demersului nostru jurnalistic ce vizeaza indreptarea unei erori judiciare.

La sfarsitul lunii ianuarie am demarat dezvaluirile despre posibila eroare judiciara pe care noi am numit-o ""Cazul 1393"". Am prezentat faptele asa cum ele au rezultat din ancheta penala si din judecata in fond, recurs si apel. Am atras atentia asupra slabiciunilor, neconcordantelor, carentelor si superficialitatii acestui proces. Ati cunoscut probe neadministrate sau neluate in considerare pe parcursul judecatii, descoperite de noi in ancheta jurnalistica desfasurata pe parcursul a trei luni. Au urmat analizele si verdictele date de membrii juriului virtual, format din noua reputati juristi. Concluzia juriului a fost ca ne aflam in fata unei erori judiciare, a carei victima este Vasile Chicioroaga, condamnat pe nedrept la 19 ani si 4 luni de inchisoare pentru o crima pe care n-a comis-o.
Joi, 16 februarie, dupa mai bine de doua saptamani, cat a durat publicarea serialului, a avut loc dezbaterea finala. Am ales ca locatie Casa Capsa, un loc imbuibat de istorie, care decenii la rand a fost un ""camp de lupta"" al spiritelor si acolo unde inteligenta conta mai mult decat o salva de artilerie. Stiam ca asa se va intampla si cu dezbaterea noastra despre modul in care aceasta posibila eroare judiciara ar putea fi indreptata. Nici nu se putea altfel, in conditiile in care ni s-au alaturat membrii Juriului care au analizat cazul, reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii si Curtii Supreme de Justitie, precum si adjunctul procurorului general al Romaniei, Gabriela Ghita.
ABSENTI NEMOTIVAT. Nu a catadicsit sa apa-ra nimeni din partea Ministerului Justitiei, fapt ce a demonstrat, cel putin noua, jurnalistilor, ca nu exista nici pic de interes pentru solutionarea acestei erori, eroare care nu este singulara. Era mai mult decat util ca si ministerul, care are drept de initiativa legislativa, sa vina cu o solutie prin care sa se indrepte raul provocat de hotararile netemeinice. Sau macar sa ia act.
Reperele discutiei au fost urmatoarele:
cum poate fi reparata eroarea judiciara;
cat de matura este Justitia romana pentru a renunta la caile extraordinare de atac, in conditiile in care ele reprezinta o supapa de
siguranta in aplicarea corecta a legii.
SOLUTIA. In urma dezbaterii, Parchetul General a decis sa analizeze dosarul ""Cazului 1393"", urmand a decide daca exista elemente de natura sa permita deschiderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de marturie mincinoasa si daca in speta este vreun motiv de revizuire a hotararilor judecatoresti. Revizuirea ar putea fi ceruta si ca urmare a elementelor rezultate din investigatiile Jurnalului National. Dat fiind stadiul anchetei in curs, nu putem da mai multe detalii despre aceasta.
O alta concluzie importanta a mesei rotunde de la Capsa este ca sistemul judiciar romanesc are inca nevoie de instrumente extraordinare de atac, precum recursul in casatie sau recursul in anulare. Acestea trebuie sa fie intotdeauna in favoarea inculpatului si la indemana partilor.
Intelegand ca sanatatea sistemului nostru judiciar are nevoie de aceste instrumente, Jurnalul National va initia o dezbatere publica in scopul modificarii Codului de Procedura Penala. Atragem atentia Ministerului de Justitie asupra seriozitatii demersului nostru publicand aceasta Scrisoare deschisa.

Doamna ministru Monica Macovei,

DOAMNA MINISTRU: Chiar nu sunteti dornica sa va convingeti de nevinovatia lui Vasile Chicioroaga?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.