Nicolae Danila, presedintele BCR, a anuntat ca anul trecut banca pe care o conduce a inregistrat cel mai mare profit obtinut vreodata de o banca romaneasca: 202 milioane de euro. Banca Comerciala Romana a obtinut anul trecut un profit de 202 milio

Nicolae Danila, presedintele BCR, a anuntat ca anul trecut banca pe care o conduce a inregistrat cel mai mare profit obtinut vreodata de o banca romaneasca: 202 milioane de euro.

Banca Comerciala Romana a obtinut anul trecut un profit de 202 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de rezultatul din 2004, care s-a ridicat la 162 milioane de euro, a anuntat presedintele BCR, Nicolae Danila. La finele anului trecut, activele bancii s-au plasat la peste 9 miliarde de euro, fiind corespunzatoare unei cote de piata de 25,7%.
OPERATIUNI. Potrivit presedintelui bancii, creditul neguvernamental a contribuit decisiv la cresterea bilantului, cifrandu-se la 4,4 miliarde de euro, cu 50% peste soldul din 2004. In perioada de raportare, activele au avansat cu 40%.
Cota de piata a bancii la nivelul creditului neguvernamental se ridica la 26,4%, respectiv 24,8% pe segmentul de corporate si 29,5% la categoria de retail.
Tot la nivelul cotei de piata, BCR a anuntat o pondere de 28,6% pentru depozite, 23,9% pentru capitaluri proprii si 42,1% pentru creditele neguvernamentale pe termen mediu si lung.
CREDITARE. Creditarea isi va mentine ritmul ridicat si anul acesta, chiar daca nu va mai fi atat de accentuata ca in anul 2005, a declarat ieri Nicolae Danila, presedintele BCR. Acesta considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va continua sa utilizeze dobanda ca principal instrument de reducere a inflatiei, iar rata de interventie pentru operatiunile de sterilizare ar putea ajunge si la 10%, considera Danila. ""Vom asista in continuare la o crestere a dobanzilor BNR. Am curajul sa spun ca s-ar putea atinge chiar 10%"", a afirmat Danila. Consiliul de Administratie al BNR a decis in luna februarie sa majoreze cu un punct rata dobanzii de politica monetara, de la 7,5% la 8,5%.
DOBANZI. Totusi masurile luate de Banca Centrala nu vor duce la sufocarea creditarii. ""Dobanzile la credite nu vor creste, pentru ca pe piata bancara concurenta este puternica. Vor scadea insa marjele dintre dobanzile la creditele si cele la depozite"", estimeaza Danila. Mai mult, presedintele BCR estimeaza ca dobanzile la depozitele in lei vor creste, devenind real pozitive. ""Cresterea dobanzilor la depozite inseamna o relatie corecta cu clientii pentru ca economiile acestora sa fie ferite de inflatie"", sustine Danila. In prezent, diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite este de 5,64 puncte procentuale (pp) la lei si de 3%-4% pp la valuta.
CURS. In acelasi timp, presedintele BCR anticipeaza o apreciere nominala a leului, indicand un curs de schimb pentru finele anului de 3,4 lei/euro. El se asteapta la fluctuatii in ambele sensuri ale cursului si are in vedere interventii ale BNR pentru sustinerea cotatiilor euro pana la nivelul de 3,6 lei.

BANCA A CUMPARAT 90 KG DE AUR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.